ono stym miesanim sa to nedoporucuje skrz toho, ze kazdy typ krmenia, ma inu dobu travenia. Napr. surove maso, resp. surovu potravu pes travi najkratsie, cca 5 hodin, varene cca 8 hodin (lebo sa tam meni uz struktura vlastne tej potravy aj bielkoviny a tak), granule az 15 hodin.
Nie je potrebne aby kazda davka krmiva bola plne vyvazena, ono ani v granulach to tak nie je. Skor by som to miesanie dala v ramci dna, trebars, rano varene, alebo granule a vecer surove, ale to je na tebe aky system si zvolis a aj co pesanovi zapasuje. Este k tomu ze chces IW-cko. su to nadherny hafani, obrovsky, ale s velkou nachylnostou na torziu - skrz toho ich vtiahnutejsieho bruska. Si vsimni, ze aj ta priemerna dlzka zivota je kratka

Ono je diskutabilne, ci surova, alebo varena strava dokaze tomu zamedzit, ale myslim, ze je to v mensej miere ako pri granulach. Tie v bruchu napuciavaju (ak nepodavas uz nejak zaliate), zvacsuju svoj objem a moze dojst k torzii. Navyse pri tej granulovanej strave nedochadza k takemu posileniu zavesnych vazov toho zaludka.
Pri objemnejsej stave - surova, alebo obvarena - gro tvori voda. To znamena, ze ak psik uz prijme nejaky ten objem, ten sa v zaludku uz nemeni. Resp. nezvacsuje.
Samozrejme, treba brat ohlad aj na pretazenie psika po jedle, aktivity a periodicitu krmenia. Takze krmit aj v dospelosti aspon 2x denne.
Ja tiez striedam, ale tak ako som popisala, nie v jednej davke. Ono aj preto, ze moj expert by si povyberal z toho to, co mu zrovna najviac chuti
S tym priberanim - no to mas ako u ludi, vsetkeho vela skodi. Tak aj stym masom a kostami je vhodne sa riadit nejakymi pravidlami.
Dospelak pes s normalnou aktivitou (nie v zatazi, senior a stena) by mal prijat denne cca 2% potravy zo svojej hmotnosti.
Takze napr. 40 kg hafan cca 800 g. Z toho by malo byt cca 2/3 masa a kosti (kosti max tych 10% z masovej davky) zbytok zelenina resp. rastlinna zlozka. Ked to rozdelis na 2x denne, je to cca 400 g. Ta davka sa moze zdat vysoka, ale je to relativne, nakolko obsahuje vodu. Preto aj psik tolko nelucha

dokaze si cast krasne pokryt z krmenia.
davku samozrejme upravujes podla kondicie a poziadaviek....ale to mas tak aj s granulami, niekedy sa mi zda to davkovanie na vreciach trochu predimenzovane.