Jaro- otázka pre teba

Tu si môžete vymieňať chovateľské skúsenosti, a písať sem všetko, čo nepatrí do iných koloniek.

Jaro- otázka pre teba

Poslaťod rybicka » 30. Jan 2007, 14:16

Ahoj, obraciam sa na teba lebo viem, že cvičíš psov pre služobné a polovnícke účely. Chcem sa ťa opýtať, či sa ti už niekedy stalo, že psa nie v oplotku, ale priamo v lese na skúškach nabral diviak na kly a odhodil ho a ten pes sa potom bál? Vieš môj brat je polovník a bol so svojím psom v Trutnove na skúškach a oni tam mali skúšky priamo v lese aj s diviakom, žiadny oplotok. Psa môjho brata diviak nabral na kly a on sa potom bál..Keď bol ten diviak mŕtvy, tak bolo všetko v pohode, dohladal, zahlásil, všetko, ale živého sa bál a preto ho diskvalifikovali...A ešte jednu otázku, Ak sa ti toto niekedy stalo, čo ti prvé prebleslo hlavou? Vieš, lebo ma hrozne trápi, že brat má tie psy ako stroje, prišiel domov zo skúšok a bol naštvaný, lebo psa diskvalifikovali pretože sa bál, vôbec ho netrápilo, že ho diviak mohol roztrhať... :cry: je takých vela polovníkov na psy? Ja osobne neznášam polovníkov, ktorých poznám, vrátane môjho brata, lebo vidím, ako sa správa k psom a všetkému okolo toho....neviem, či si polovník, nechcem, aby si sa urazil, ja mám len zlé skúsenosti s tými, ktorých poznám....
Zaujíma ma uplne všetko o psoch. Mam 2 milacikov, krizenku husky a vlkodavku. Zboznujem ich
Obrázok užívateľa
rybicka

Poslaťod Jaro » 30. Jan 2007, 14:28

No na prvu otazku ti odpoviem ano zazil som ze mi diviak psa nabral dokonca aj podupal . teraz psik uz nechce ist k diviakom a ani ho nenutim . 1x to bol kanec okolo 180kg pes zostal z toho riadne vyburany ale bez fyzickej ujmy . 2x to boli dva kanceky okolo 60-80kg . pes zostal na zemi z vyrazenym dychom . vzdy to bolo potom o psychike psika . teraz je o dost opatrnejsi ale ako vravim nenuttim ho aby hnal diviaky . skoda ze nepises o ake plemeno sa jedna a ako strary je ten pes .
No ak sa takato vec stane tak prve co ta zaujima je zdravotny stav psika . No ale kazda polovacka na diviaky je risk ci uz pre psa ako aj pre cloveka . To ako sa clovek polovnik sprava ku psovi je jeho vec . moji psy su v byte , obcas spia v posteli a pod . ale su to cisto polovne psy . niekto psa po polovacke zavre do koterca a nestara sa . je to o pristupe . kazdy sme nejaky . :wink:
Obrázok užívateľa
Jaro

Poslaťod rybicka » 30. Jan 2007, 14:38

Ide o anglického špringeršpaniela a má myslím 3, alebo 4 roky. No môj brat je taký, že akonáhle pes nesplní všetko, čo mu priakáže tak je trestaný a nadáva mu a to aj keď je na ňom velmi vidieť, že sa bojí a nedonutil by ho, ani keby ho chcel zabiť.
Zaujíma ma uplne všetko o psoch. Mam 2 milacikov, krizenku husky a vlkodavku. Zboznujem ich
Obrázok užívateľa
rybicka

Poslaťod Jaro » 30. Jan 2007, 14:41

no spaniele ako take su dost makke povahy . a hlavne sa nevyznacuju tvrdostou na diviaciu zver . jedna zla skusenost z diviakom ho moze odradit od prace na diviaky . ine je to u teriera , kopova a pod . mne sa toto stalo z kokerspanielom vo veku jeho 5 rokov .

pozdravuj svojho brata a odkaz mu ze ako sa sprava k svojemu pomocnikovy tak sa mu to aj vrati . :?
Obrázok užívateľa
Jaro

Poslaťod rybicka » 30. Jan 2007, 14:50

My mu za to všetci nadávame, že sa tak správať nemá, on nám povie, že to nie je naša vec, že sa do toho nemáme starať....Brat má už 3. polovníckeho psa. Mal drsnosrstého stavača, toho predal, lebo zdrhal a neposlúchal tak ako by podla brata mal, borderteriera, ktorý naháňal líšku v lese utiekol tak, že už ho nikdy nenašli, brat ho hladal 1/2 roka po okolných lesoch, dedinách, vyvesil letáky, dal to na net, do novín, rozhlasov mestských do útulkov a nič. Najviac sa bál, že skončil v jazvecovej nore...No a teraz má tohto špringeršpaniela. Správal sa ku všetkým rovnako. Je asi pravda, že tento to znáša najhoršie, je hodne citlivý...Borderterier bol schopný pre neho aj zomrieť a stavač mal svoju hlavu 8)
Obrázok užívateľa
rybicka

Poslaťod Jaro » 30. Jan 2007, 14:55

no chyba v psikoch nebude skor na druhom konci voditka . :?
Obrázok užívateľa
Jaro

Poslaťod Veve » 31. Jan 2007, 15:37

Jaro chcela by som ta poprosit o radu - ak som to spravne z fora pochopila zaoberas sa aj polovnym vycvikom psov, mame doma 3mes. weimara a uvazujeme, ze casom, by sme mu spravili i polovny vycvik.
Sme v tomto s manzelom uplny zaciatocnici a nemam ani sajnu kedy kde a ako zacat.
Ak mi mozes dat aspon zakl. info prip. nejaky kontakt na koho sa obratit ked sa skutocne rozhodneme takyto vycvik absolvovat budem velmi rada.
Pekny dnicok :D
Veve (Archie)
Veve

Poslaťod Jaro » 1. Feb 2007, 13:03

Veve : takze po poriadku - ak planujes psika uchovnit a teda aj pripravit na skusky zameraj sa hlavne na zakladnu poslusnost tj u stavaca privolanie na pistalku , chodza pri nohe , daun - lahnutie na hvizd pistalky , a v tomto mladom veku aporty hravou formou . to je asi v skratke zaklad . nenechavaj psika prehanat zver ak to urobi 1-2x nic sa nedeje ale je to neziaduce . stavac ma pracovat pod puskou tj tak 30krokov pred tebou a hlavne na sirku do stran . neskor sa pristupuje k samotnemu vycviku ktory sa da absolvovat od 6-8mes. Pomalicky sa psik privyka na strelbu , skusa sa ostrost na skodnu , piluju sa aporty a utvrdzuje sa klud pred zverou , robia sa vlecky pernatej a srstnatej zveri . toto je na dlhsie obdobie az do skusok . jarne skusky moze psik absolvovat na skusku aby sa vedelo ako a co odstranit do jesennych skusok . popri tom sa stale piluje poslusnost a hlavne cvik daun . co sa tyka vycviku robim ho aj ja alebo sa obrat na niekoho v klube najlepsie na vycvikara ten by ti mal poradit . to je asi v skratke vsetko . ak mas nejake otazky rad odpoviem.
Obrázok užívateľa
Jaro

Späť na O psoch - rôzne

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 6 hostia