Nedavno podobna tema, len v inej farbe...
Miska, to, co ti bolo povedane ohladom tvojej
-censored- reakcie na emora, ti nejdem vycitat. Na to, ze si vo veku, ked ti nerobi problem poslat do prdele cely svet si sa este relativne drzala na uzde, ale chcem sa ta spytat:
Kolko tazkych rozhodnuti si v zivote spravila? Tazkych v tvojom ponimani, nie v mojom. Uz si rozhodla o utrateni nejakych steniat, lebo nebolo miesto napriklad? Ak ano, tak vies aky je to pocit a ak nie tak si to skus predstavit.
Asi by si sa necitila dobre, Asi by si spravila vsetko pre to, aby nemuseli zomriet, asi by si spravila vsetko pre to, aby sa nenarodili ak by si to dokazala ovplyvnit...
A vsetky tieto neprijemne pocity a vycitky svedomia vy, dobraci z utulkov "kradnete" ludom, ktorych by mozno ten zly pocit vraha steniat zmenil.
Mojej sestre sa tento rok podarilo neustrazit, jej fenku, ktoru ma z utulku...
sestra: Jezis budeme mat stenata!
ja:
sestra: Zavezes ich so mnou do utulku?
ja: Nie
sestra: Preco?
ja: Mozno ich daju na pokusy, to ich rasej utop. (skodoradostne som ju klamal)
sestra: Utopis mi ich?
ja: Nie, utopte si ich vy (s majitelom otca steniat), su to vase stence.
sestra: Ja ich v zivote neutopim a ani on...
Nebudem dalej dramatizovat (aj ked zopar osob, by si iste rado precitalo, ako topim stence..), poviem len zaver.
Steniatka boli nastastie, len styri. Jedno si nechali majitelia otca a zvysnym trom nasli po dlhom hladani normalny domov.
Pointa neni to, ako to dobre skoncilo, to si na omyle.
Pointa je v tom, ze sestrina fenka uz nebude mat
nechcene stenata o ktorych osude je tak tazko rozhodovat.
A nemala by ich ani keby to skoncilo nestastne a stenata by niekto utopil.
"Tie stresy uz v zivote nechcem zazit!" Mozes si typnut koho som citoval.
A nebolo to o starostlivosti, ale o tom:
Kam s nimi?
Jedna vec je, ze to co robis, robis s laskou a naplna ta to. Druha vec je, ze tym dobrom, zbavujes ludi zodpovednosti za prusery.
Cesi maju take prislovie: "Kdyz se kaci les litaj trisky." A ten les ludskej nezodpovednosti je obrovsky.
Nespravi to 100 ani 1000 spickovych utulkov, vzdy budu plne a bude treba dalsie, lebo mat stenata a nemat za ne zodpovednost bude take lahke. "Ved v utulku sa o ne dobre postaraju."
A dam aj druhu sci-fi moznost. Ziadny utulok, mesacna karantena pre
povinne tetovane, chipovane psi, PP ne PP je jedno.
Kazdy pes by musel byt identifikovatelny.
A taky detail. Masivna kampan nasich "humannych" medii o utratenych zvieratach. Ved oni to vedia pekne natocit aj podat, ked chcu...
Mno, to je moj nazor a moj pohlad na vec. Taky skaredy, chirurgicky.
Je to ten isty pohlad, ako tvoj, len sa divame problem kazdy z inej strany. Ty riesis utrpenie a ja by som chcel riesit tych, co ho sposobuju..
Urcite sa skor zhodnem s emorom a spol. , do ktoreho si sa obula, ako s tebou, ale nikto z nas ta za to, co robis neuraza, ani ti nas nazor nevnucuje. Mozno raz budes mat podobny.
A mozno raz zistis, ze opatrovat opustene zvieratka, je ovela lahsie, ako prebudzat v niektorych ludoch zodpovednost.
Ale ako som uz spomenul, robis to, co ta naplna, ale kracas po ceste, ktora IMHO nevedie k cielu a tym su verim, ze aj pre teba utulky v ktorych niet zvierat, lebo vsetky maju domov.
Nebolo mojim cielom ta presvedcit, aby si sa prestala o zvieratka starat, to sa ani neda vsak.
Staci, ked sa zacnes zamyslat, nad spravnym riesenim. Nie mojim, alebo emorovym. Zaujimalo by ma
tvoje riesenie.
Ako to zastavit, ako ten stav ktory je zmenit, lebo som presvedceny, ze ty sama musis najlepsie vidiet, ze situacia sa nezlepsuje.
A ak nam budes odpovedat, lebo myslim, ze nie som jediny, koho tvoj nazor zaujima, tak poprosim v ramci normy, nie ako keby sme ti tie steniatka "vyrobili" aj utratili. Vdaka