Krmivá

Tu píšte všetko, čo sa týka výživy a krmív pre psov

krmivo

Poslaťod fosilia » 3. Aug 2007, 19:15

Neviem kde si citala tuto informaciu, pretoze to je velmi nepresny udaj.
Velke ci gigantske plemena psov maju v stenacom zivote 3 fazy rastu.
Neviem ale o akom plemene sa bavime. Pretoze mnohi chovatelia nepresne zaraduju svojho psa. V case popularity granul sa za standart oznacilo nad 25kg hmotnosti v adult je velky pes. Osobne s tym nesuhlasim.
V dnesnej dobe novych technologii vyroby granul a spracovania kvalitnej masovej suroviny su proteiny lahko stravitelne a pri tom maju vysoke cisla.
30-40% nie je ziadne prekvapenie. Je vsak dolezite vediet, ktora zlozka v krmive ho zvysuje a aky je podiel medzi rastlinnym a zivocisnym proteinom.
Ked sa pozrieme na cisla proteinov tak vekom logicky klesaju.
Starter 32-40%
Puppy 28-30%
Junior 26-28%
Adult 24-26%
Energy 30%
High Energy 32%
Senior 22-24%

Eagle Pack nema krmivo s 21% proteinom. Vsetky stenacie krmiva pre velke plemena psov maju 23%. Je to preto, ze vyrobca pouziva jahnacie mucky ako hlavny zdroj aminokyselin a doplneny je o kuracie mucky a rybacie mucky.
U silnejsieho krmiva kde protein je uz 30% je hlavnym zdrojom kuracia mucka doplnena o bravcovu a rybaciu mucku.
Tu uz je nasadena kukurica a kukuricny gluten pre dosiahnutie optimalnej bilancie pre tento druh krmiva.

Tymto teda chem len povedat ze protein nas musi zaujimat ako posledny udaj na obale a nie ako prvy co je velmi casto chybou ked chovatelia hladaju krmiva podla proteinovych cisiel a nie podla druhu a mnozstva masa.

Puppy Rabbit&Rice Medium Maxi - opat sa treba pozriet na zlozenie. Co znamena 30% proteinov.
Kralicia mucka a kukuricny gluten. Okrem ryze tam z cerealii nic ine v krmive nie je takze ten protein bude velmi slusny.

Puppy Fish&Rice Medium Maxi - opat to iste len vymenene druhy masa.

Pokial v krmive nie su dalsie vedlajsie rastlinne produkty, soja, rozne druhy obilovin ...

EP aj Fitness su slusne holisticke krmiva oboje doplnene hlavne o liecive bylinky a probiotika.
EP dodava do krmiva cinsky Glucosamine Hydrochloride za co je kritizovany, pretoze jeho kvalita nie je taka aku pouzivaju ine americke firmy z domacich zdrojov. Cina tento produkt vyraba nicenim morskych zivocichov ako su makkyse a rozne korovce. Kvalita je velmi kolisava.
Fitness v krmive nema ziadnu podporu.

Chondroprotektiva a ich vyznam v suchej strave je dost sporny, pretoze je v krmivach vela syntetiky a ciste zralocie ci kuracie chrupavky su drahe a nie vsade ich najdete. V poslednom case sa objavuju v krmivach bylinky Harpago, ktore maju podobne vlastnosti ako ich momentalny kolegovia chondroitin a glukosamin.

V pripade potreby je lepsie si radsej kupit 100% prirodny produkt a mat istotu ze to nebudu vyhodene peniaze.
Obrázok užívateľa
fosilia
 
Príspevky: 355
Registrovaný: 16. Okt 2006, 7:48

Poslaťod Mary » 4. Aug 2007, 22:26

viacej psov mava problem so srsrťou-kožou z krmiva RC..Aj ja som vyhadzovala 15kg vrece Royalu. Potom som hned prešla na Trainer fitnes- to som kupila par malých sačkov, ked sa srsť upravila tak som kupila medium adult..A odvtedy krmim iba Trainerom
Obrázok užívateľa
Mary
 
Príspevky: 196
Registrovaný: 12. Sep 2005, 22:47
Bydlisko: BA

Poslaťod schnauzee » 5. Aug 2007, 17:20

fosilia:
tento udaj som citala na stranke niektoreho krmiva, ale teraz uz netusim, ze akeho :( prave preto som sa na to pytala, ani mne sa nezdalo, aby jedno cislo bolo tym spravnym. Plemeno som uz raz pomenula, je to velky bradac, v dospelosti vaha cca 40 kil, myslim, ze k velkym psom uz patri :) A s EP sa ospravedlnujem, uviedla som zly udaj, mne sa 21 a 23 z urcitych dovod zvyknu spliest.
Na proteiny som sa pytala ako na doplnujucu otazku, urcite to nie je to prve, na co pozeram, ale zaujimalo ma to, preto vdaka za odpoved.

k chondroprotektivam - kvoli glukosaminu v EP som dokupila Alavus s glukosaminom. Zlozenie:
glukosamin sulfat 454 000 mg, Alavis MSM (methylsulfonylmethan) 303 000 mg, suseny olej zo semien bruntaku lekarskeho (borago officinalis) 15 150 mg, zakladna zmes 45 450 mg (farmaceuticka zelatina, zazvor obecny, kurkuma dlha, boswelia). Dalsie zlozky: mikrokrystalicka celuloza, kyselina stearova, sietova celuloza, stearan horecnaty, oxid kremicity.

Mohla by som pri tom ostat pri Traineri fitness?
A co mas na mysli po 100% prirodnym produktom? Taky by som, samozrejme, brala.
schnauzee
 
Príspevky: 46
Registrovaný: 28. Jún 2007, 9:47

Poslaťod streethawk » 5. Aug 2007, 22:01

Zdravim Vas priatelia, chcel by som Vas poprosit o nejaku objektivnu odpoved, potreboval by som nejake kvalitne krmivo pre mojho psika, je to 4-mesacna sucka NO, krmim ju 2 mesiace tymto:
http://www.zvieratka.sk/SK/?do=proddetail&pid=6e522413f
http://img411.imageshack.us/my.php?imag ... 052vd0.jpg
Dost ma zarazilo ked som sa docital, ze to je to najhorsie z premiovych krmiv, moj VET mi to odporucil, udajne je to to najlepsie co ma spolu z RC.
Prosim aj o nazor "FOSILIA", mas perfektne znalosti co sa zlozenia krmiv a vseobecneho stravovania psikov tyka, Vdaka.Potrebujem to najkvalitnejsie krmivo dostupne na nasom trhu, ale max. cena je 2000,-Skk za 15-20kg
Este raz diky, Street
Obrázok užívateľa
streethawk
 
Príspevky: 4
Registrovaný: 5. Aug 2007, 21:55

prirodny

Poslaťod fosilia » 6. Aug 2007, 8:19

schnauzee prirodny produkt znamena co je zdrojom glukosamin sulfatu. Na obale by to malo byt uvedene. Vsimni si ako vyrobcovia dnes reaguju na rozne doplnky v podobe bylin.
Borago - teda leskla srst vdaka GLA
Boswellia serrata - klby,artritída
kurkuma-nici skodlive bakterie v crevach

Ten doplnok Alavus je teda univerzalnejsi.
Obrázok užívateľa
fosilia
 
Príspevky: 355
Registrovaný: 16. Okt 2006, 7:48

Hills

Poslaťod fosilia » 6. Aug 2007, 10:41

streethawk ale, ktore krmivo chces hodnotit. To co je na zvieratkach alebo to co je na obrazku. Ale mozno je to rovnake krmivo len slovensky text je nespravny. Takto sa fakt neda poradit.
Obrázok užívateľa
fosilia
 
Príspevky: 355
Registrovaný: 16. Okt 2006, 7:48

Poslaťod schnauzee » 6. Aug 2007, 13:38

fosilia:
pochopila som, ze prirodny produkt je to, co je zdrojom glukosamin sulfatu...ale co konkretne? Niekde sa uvadza, ze zralocia chrupavka je zdrojom glukosaminu aj chondroitinu, inde zas, ze je zdrojom iba chondroitinu a zdrojom glukosaminu su morske makkyse.
Googlila som a nasla produkty, ktore obsahuju iba zralociu chrupavku, no vsetko su to produkty pre ludi...myslis, ze nieco z toho by som mohla podavat psovi? Nasla som aj ine produkty, ktore by mali byt prirodne, no opat su len pre ludi...existuje nieco take aj zvlast pre psov? Zatial som nenasla.
A k tomu Alavisu...ak je univerzalnejsi, je to dobre? Resp., ci mu tym pripravkom nedavam nieco, co by pes nepotreboval, je to navyse alebo tak nejako. Vdaka
schnauzee
 
Príspevky: 46
Registrovaný: 28. Jún 2007, 9:47

Poslaťod Amaguk » 6. Aug 2007, 13:45

schnauzee, ak mozem odpovedat na to, ci davat humanne chondroprotektiva psom - odpoved je ano. Mne boli vyslovene vetochom doporucene, aj vzhladom na ich nizsiu cenu nez tie veterinarne.
Momentalne davam GelActive, ale v pohode su aj Proenzi, Artrostop alebo akekolvek ine humanne chondroprotektivum. :)
Obrázok užívateľa
Amaguk
 
Príspevky: 567
Registrovaný: 28. Júl 2007, 19:05
Bydlisko: Bratislava

odpoved

Poslaťod fosilia » 6. Aug 2007, 16:42

Amaguk uz teda na nieco odpovedala a ja len doplnim. Ono je to dost dolezite odkial je ziskany a hned vysvetlim preco.

Shark cartilage - zo vsetkych podpor ma prave zralocia chrupavka siroky a dost podstatny vyznam nielen k podpore klbov, ale predovsetkym vdaka chondroitin sulfatu sa nevytvara dalsia krvna siet, ktora prinasa vyzivu
tzv. spiacim karcinogennym bunkam a tym brani k rozsirovaniu metastaz.
Je vynikajucim prirodzenym zdrojom vapnika, ktory sa lahko rozpusta a co je podstatne neuklada sa v cievach.
Samozrejme ze chrupavka obsahuje aj glukosamin ale v nie v takom mnozstve ako ho maju napr. kraby,rozne druhy makkysov, korovce, atd.
Aj niektore hriby obsahuju glukosamin.
Chondroitin sulfat je teda v podstate preskumany a jeho ucinnost dokazana.
To vsak o glukosamine uz nemozeme tvrdit. Vacsina sa priklana na stranu nejakej podpory, ale ked si prebehnes niektore spravy nie su vysledky az tak uzasne.

MSM casto sa pytate co to vlastne je a na co sluzi pri podpore klbovej ochrany. Uplne laicky povedane je to nejaka forma siry, ktora sa dostala do rastlinnych casti vdaka prirodzenemu kolobehu prirody. Vsetko zacalo vznikom zeme a v dnesnej dobe kolobeh zacina u morskeho planktonu, morskych rias, ktore uvolnuju do vody sirnate zluceniny, ktore sa menia na plyn DSM. Tento stupa do ovzdusia a kedze sa lahko meni na MSM, teda latku rozpustnu vo vode, dazdom sa vracia spat na zem. Cez rastliny sa dostava do organizmu.
Toto je prirodzena davka, ktoru mozeme doplnat pripravkami s obsahom MSM. Jeho ucinok je zmiernovat bolesti prave pri problemoch displazie a podporovat tvorbu aminokyselin.
Zazvor - je hadam dost znamy a v poslednom case jeho brat zlty zazvor kurkuma vdaka antioxidantom kurkuminoidom zacina byt vyznamnou zlozkou v krmivach pre psov.
Obrázok užívateľa
fosilia
 
Príspevky: 355
Registrovaný: 16. Okt 2006, 7:48

Re: Hills

Poslaťod streethawk » 6. Aug 2007, 18:00

fosilia píše:streethawk ale, ktore krmivo chces hodnotit. To co je na zvieratkach alebo to co je na obrazku. Ale mozno je to rovnake krmivo len slovensky text je nespravny. Takto sa fakt neda poradit.

Chcem hodnotit to co je na obrazku, je to screenshot priamo z vrecka, ktore mam teraz doma a nim krmim psika, ako som uz povedal mam 4-mesacnu sucku Nemeckeho Ovciaka.Par ludi ma znepokojilo, ze je to udajne to najhorsie z premiovych krmiv co som mohol kupit, chcem poznat tvoj nazor, dakujem, Street
Obrázok užívateľa
streethawk
 
Príspevky: 4
Registrovaný: 5. Aug 2007, 21:55

Hills

Poslaťod fosilia » 6. Aug 2007, 18:48

streethawk - tazko sa hodnoti krmivo ked na niektorych strankach su rozne zlozenia. Polozim ti otazku myslis si ze tvoj pes NO bude v 12mesiacoch dospely? Ak ano pokracuj v krmeni ak nie precitaj si asi kedy dospieva NO a prisposob k nemu stravu.

Problemom u Hillsu je, ze pomerne casto meni receptury a podla oficialnej stranky su mozne rozne krmiva pod spolocnym nazvom.

Podla tohoto oficialneho zlozenia: Ground Whole Grain Corn, Chicken By-Product Meal, Corn Gluten Meal, Dried Beet Pulp, Chicken Liver Flavor, Animal Fat (preserved with mixed tocopherols and citric acid), Fish Oil, Flaxseed, Soybean Oil, Iodized Salt, Potassium Chloride, L-Lysine...
to nepatri medzi kvalitnejsie krmiva. Skus si precitat co to je chicken by product meal.
zdroj:
http://www.hillspet.com
Avsak ty mas krmivo s inym zlozenim aj ked maju spolocne nazvy. Vypadol v krmive odpad a je nahradeny kuracou a morcacou muckou, teda idealny mix ako prevencia pred proteinovou alergiou.
Animal Fat - neviem co to je. Nepresna definicia.
maiz a maiz gluten - jeden karbohydrat a silnejsi protein ok
konzervacia - ok

Pri tomto krmive si u psa v 4 mesiacoch nic nepokazil pretoze jeho hodnoty su spravne. Vsimni si pomer Ca a P. Velmi dobre.
Dalej si vsimni hodnotu popola. Mozno udaj, ktory si nikto nevsima. V krmive nie je bordel.
Lenze v 8-9mesiacoch tvoj pes vyzaduje zmenu. V pripade NO je nutne nasadit krmivo uz aj s chondroitikami zvlast ked rodicia mali displazie.
Krmivo uz by nemalo byt proteinovo zatazene. Idealne 26-28%. Tuky ostavaju. V tomto obdobi je dobre nasadit krmivo s jednym uhlohydratom
a jednym zivocisnym proteinom doplnenym o bylinky a ovocie.
Hovorime im holisticke krmiva.
Ovocie: cucoriedky a ananas
Bylinky: zihlava,zazvor,pupava,harmancek

Vsetko smerovane na spravny vyvoj psa, osvalenie, kostra tvorba chrupaviek.

Zaverom este mas cas menit krmivo, dovtedy citaj a skus hladat to prave krmivo cez zlozenie a nie cez reklamu ci doporucenia veterinarov ci inych znalcov - dilerov.

Poznamka: Tento navod je pre psov v normalnej zatazi.
Obrázok užívateľa
fosilia
 
Príspevky: 355
Registrovaný: 16. Okt 2006, 7:48

Poslaťod Amaguk » 6. Aug 2007, 20:43

Fosilia, pokial viem tak ani u chondroitinu neboli dokazane nejake jednoznacne vysledky, najma nie u tazsich pripadov osteorartrozy u ludi, aj ked vyskumov a studii je stale malo a vysledky su dost nejednoznacne:
http://www.quackwatch.com/01QuackeryRel ... amine.html

V USA robili nejaky vacsi vyskum, kde sa ukazovala ucinnost: http://nccam.nih.gov/research/results/gait/qa.htm
Inac, niektore chodroprotektiva, ako napr, GS Condro obsahuju ako ucinnu latku len glucosamin.
A pravdupovediac, mne na pokazene kolena najlepsie zabera zelatina pre sportovcov :)

All:
strucny ale pomerne dobry prehlas ohladne oboch latok, vratane referencii a linkov je na wikipedii:
http://en.wikipedia.org/wiki/Chondroitin_sulfate
http://en.wikipedia.org/wiki/Glucosamine
Obrázok užívateľa
Amaguk
 
Príspevky: 567
Registrovaný: 28. Júl 2007, 19:05
Bydlisko: Bratislava

Krmivá

Poslaťod Esona » 6. Aug 2007, 20:46

Fosilia,prosim porad ake krmivo (granule) dat mojmu psovi . Od marca 2007 krmim RC MAXI adult predtym to bolo ENERGY 4300 a 4800 . Ako doplnok dostava tvaroh, vajicka ,vyvar ,ryzu ,salat . Pes ma 4 roky a je to weimarsky stavac .
Esona
 
Príspevky: 45
Registrovaný: 18. Apr 2007, 19:55

Poslaťod schnauzee » 6. Aug 2007, 20:58

amaguk a fosilia, dakujem.
skusim teda aj zralociu chrupavku...este by som poprosila o jednu radu ohladom davkovania, ako ho prisposobit psikovi, ak je to produkt urceny pre ludi. Pri predchadzajucom psikovi som tiez musela pouzivat ludske lieky, vacsinou mal brat polovicne davky, no na mnohych liekoch mu to prepocitavali veterinari podla vahy...takze napr. pri tej zralocej chrupavke, prepocitavat to nejako podla vahy, davat polovicnu davku alebo akym sposobom? Dakujem
schnauzee
 
Príspevky: 46
Registrovaný: 28. Jún 2007, 9:47

Poslaťod fosilia » 6. Aug 2007, 21:07

Amaguk ale chondrotin ma iny vyznam ako glukosamin. myslel som komplexne hodnotenie. Viem ze toto je tazka tema zvlast pre tych, co to uz poznaju na vlastnej kozi a reklamne tablety nepomahaju len utesuju bolest.
Neskor vsak prichadza dalsia zakernost.

Dnes to berieme ako ze to pomáha ale nelieci, co je asi to spravne pomenovanie.

Esona: A preco chces radit ked uz mas vybrate krmivo.
Tazko sa radi lebo kazdy pes je samostatny jedinec a najlepsie ho poznas ty.
Skus porozmyslat nad pouzitymi surovinami a nad konzervaciou.
Pozri sa na cenu za co to kupujes a porozmyslaj ci cena zodpoveda pouzitym surovinam keby si napr. varila.
Zdroj: www.royalcanin.cz
Kukuřice, drůbeží moučka, kukuřičná moučka, živočišné tuky, dehydrovaný vepřový protein, kukuřičný lepek, hydrolizavané živočišné proteiny, řepné řízky, minerály, rybí tuk, sojový olej, kvasnice, vaječný prášek, hydrolizovaní korýši (bohatí na glukosamin), taurin, hydrolizovaná chrupavka (zdroj chondroitinu).

Skus opisat anglicky text zlozenia a dat ho sem potom skusim nieco popisat o puzitych surovinach.

Davkovanie zralocej chrupavky: Na obale budes mat uvedene mnozstvo ucinnej latky a kolko je v 1 tablete alebo ak je to prasok kolko ho tam je.

Clovek v dennej davke moze prijat optimalne 1200-1500mg.
Dospely pes 500mg. Tablety vacsinou maju okolo 300-400ng ucinnej latky chondrotitin sulfat. Su aj 740mg. Takze jedna tableta denne najlepsie vecer.
U glukosaminu je to o nieco viac napr. pes 600mg.
Treba si aj uvedomit ze pes si ho vytvara aj sam. Nadbytok sa vyplavi.
Obrázok užívateľa
fosilia
 
Príspevky: 355
Registrovaný: 16. Okt 2006, 7:48

PredchádzajúciĎalší

Späť na Výživa, krmivá

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron