Zolo píše:Vek 15 - 18 mesiacov sa mi zdá strašne skorý vzhľadom vývoj psychična psa a utváranie povahy a osobnosti. Sú plemená, ktoré dospievajú po psychickej stránke v troch rokoch. A druhá vec . ak pes cíti ohrozenie seb, či psovoda, musí ostať kľudný. Tak táto disciplína jednoznačne vylučuje niektoré plemená, ktoré majú ochranu svojho psovoda v genetickej náplni práce. PS. Aj tento skúšobný poriadok mi ešte viac zafixoval termín : hypersalámista.
ohladom veku si to hlavne musi odhadnut majitel psa. Ty si najlepsie poznas psa a vies ako zvlada rozne situacie. Ja som na skusky ziadala vynimku, robila som ju so psom v 15-tich mesiacoch aj napriek tomu, ze povelene sme mali az od 18-tich. Ale jedna z mojich bab je vynimka, nemala ziadnu pubertu nic, do roka ani nestekla , az by som pouzila tvoj vyraz "hypersalamista" . Naopak druha sucka by tieto skusky v zivote nespravila, aj ked bude mat 10 rokov a vsetky puberty za sebou. Su plemena, ktore dospievaju v 2-3 rokoch a niektore jedince (vecni pubertiaci )a je na majiteloch, aby na skusky sli s vyrovnanym psom po psychickej stranke.
A v tej druhej veci ti len nacrtnem situaciu. Si na terapii som psom napr. s hyperaktivnym dietatom. Dieta nevie co so sebou a hodi sa ti okolo krku casto aj s velkym hlukom. Pes to nesmie brat ako utok na svojho pana. To iste sa moze stat s mentalnymi postihmi, je to takmer zaklad. Ak by si pes branil majitela co i len raz asi by to bol koniec CT. Kamaratka robila CT skusky s NO, chodila so mnou do detskeho domova k presne takymto detom a NO napriek tomu, ze medzi psami velmi dominantny a majetnicky, medzi detmi bol ako z cukru, mohol si s nim robit cokolvek