kedy kastrovat

Tu môžete písať o všetkom, čo súvisí so zdravím vašich psíkov. Ak ale očakávate odpoveď veterinára, píšte do "Veterinárnej poradne" - nižšie.

Poslaťod Zolo » 6. Nov 2007, 12:57

Beira, ale pôvodný dôvod kastrácie bol : aby mi nezdrhal....
Takže možno máš aj pravdu, čo sa týka zmluvy o zachovania plemena a nerozmnožovaní takéhoto jedinca.- keď zdrhne kastrovaný, plemenu už neublíži... :lol: Iná otázka je, čo so sukou, keďže sa rodia zhruba 1 : 1...
Skôr je na tomto mieste namieste otázka : prečo oficiálne umožňuje chovateľský klub ponechávanie šteniat (či vydanie PP na ne), ktoré sú zjavne už pri kontrole neštandardné? Natíska sa otázka, či následne takýto klub nebojuje s veternými mlynmi práve tým, že takéto zvieratá sú neskôr možným zdrojom podvodov a ich potomkovia "negatívnou propagáciou plemena". Mám teraz na mysli ďalšiu produkciu zvierat po nich ( štýl : my by sme tak chceli, aby mala šteniatka...), ktoré sa nielen exteriérom ale aj povahou len vzdialene podobajú plemenu, o zdravotných stránkach ani nehovoriac. Nakoniec sa to vždy otočí proti samotnému plemenu v dôsledku znechutenia ďalších ľudí - záujemcov o toto plemeno. A teraz nemám na mysli módne vlny ala Rex, či jokšírik, či ktorékoľvek iné plemeno momentálne "v kurze".
Zolo

Poslaťod oreganka » 6. Nov 2007, 13:07

No.. ak by som uprimne ziadala o radu a bolo mi takto nalozene, nie len ze by ma to nasrdilo, ale zneistela by som zrejme este viac. Toto vazne nikomu nepomaha. Kaiz, ak si docital az sem: chyba mozno bola, ze ta nezaujimal ani tak nazor na kastraciu, ako ROVNO jej nacasovanie. To mnohych popudilo, vratane mna. Pozri, mas tu v ramci kecania hodenych zopar linkov, kde si mozes rozsirit obzory (skvelo komplexny je ten z webu psiskolafalco, ktory som tu zaregistrovala a sama precitala) a premyslaj Kaiz, lebo vies, RR je impozantne, silne zviera a jedine premyslanie je TO, cim ho mozes precurat :wink: Prajem ti, aby si si nasiel v psovi kamosa, priatela, ktory sa ta bude drzat, sam a dobrovolne, lebo bude vediet a citit, ze TY ho nikdy nezradis :!: .. a kastracia je ten najhorsi zaciatok priatelstva. Tak mysli, prosim.
Ahoj.
oreganka

Poslaťod beira » 6. Nov 2007, 14:30

Suhlasim s Oregankou...

Zolo:
Bolo by to nadlho a asi do nej temy, ale predsa...

Ano, su rr kluby, ktore maju v chovatelskom poriadku nariadenie nestandardne stenata utracat. Chov rr je ale dost specificky. Standardnost sa u ridgebacka urcuje najcastejsie na zaklade pritomnosti DS, ridge ci bielej nad standard uz pri narodeni. Z 10 steniat mozes mat aj 6 s chybami ridge. Ridge ani farba nema nijaky vplyv na funkcnost, kvalitu psa ci jeho povahu. Ak z tych 10 6 utratis, ujdu ti aj ine, podstatnejsie informacie o vrhu...

Ja som proti utracaniu zdravych steniat a prave v tom, ze sa nestandardy budu nechavat a predavat za prijatelne ceny, vidim cestu k znemozneniu biznisu mnozitelov, pretoze rozumny clovek si radsej kupi za rovnaku cenu psa s PP... A ked pozries inzeraty zneju casto takto: predam steniatka po standardnych rodicoch s PP... Ja osobne naozaj nevidim v utracani zdravych psov cestu pre odstranenie psov bez PP.
Obrázok užívateľa
beira

Poslaťod anet » 6. Nov 2007, 17:04

Nechapem, preco kastracia vzbudzuje taky rozruch :!: :?:
Mne pripada velmi zodpovedne od neho, ze chce dat psa kastrovat.
Pes mu zdrha, nezvlada to a i ked kastracia nevyriesi jeho problem zdrhania (pokial sa to psovi stalo uz zlozvykom) aspon vyriesi to ze pri svojich potulkach nenarobi vela "skody".
Obrázok užívateľa
anet

Poslaťod Zolo » 6. Nov 2007, 17:45

Beira, ja sa do RR nevyznám vôbec, ale to k tejto téme ani nie je podstatné. Ale : vykonáva sa skutočne kontrola vrhu, alebo len papierovo? Ak je ridge plemenným znakom, potom jeho absencia, či iný tvar je vylučujúcou vadou, alebo nie? Dobre, beriem - kozmetická vada, ako povedzme zálomok. Ale čo takto DS? Čo takto jeho zdravotný aspekt v neskoršom veku? Čo takto odoperovaný DS (ostáva v psovi v genetickej výbave), čo takto iné zákroky zastierajúce chyby? Ak hovoríš, že pes s DS je inak zdravý, tak ja mám na toto úplne opačný názor - určite nie je zdravý!!! Ak sa z 10 šteniat narodí 6 neštandardných, potom treba hľadať príčinu v oboch rodičoch, v nesprávnom výbere páru, v ... Ak sa to deje opakovane, je treba váhať s vyradením takýchto zvierat z reprodukcie? Kto to urobí? Dobre, stane sa aj pri najlepšej dobrej vôli, ale ak sa to stáva opakovane, potom... Viem, možno povieš, je to na svedomí každého chovateľa. Iste, súhlasím. Len si stále kladiem teda otázku - keď je taká chovateľská zodpovednosť, kde sa dočerta, berie toľko zvierat bez PP a vzhľadom na štandard plemena ešte aj netypických a vetky po rodičoch s PP? A toto všetko sa zďaleka netýka len RR, ale dnes každého, hlavne módneho plemena. Odpovedz mi na jedinú otázku : nie je základným hnacím motorom v napredovaní ktoréhokoľvek plemena selekcia? Čo robí chovateľský klub, keď nedodržiava túto najelementárnejšiu chovateľskú zásadu? Iste, o osude takýchto neštandardných šteniat môžeme viesť dlho polemiku. Ale málokto si uvedomuje, že v tomto prípade sa "útlocitnosť" nevypláca. V konečnom dôsledku za pár rokov utrpí úroveň samotného plemena. Treba z blizučkej minulosti viac príkladov? Len si zober (a nielen) pracovné
plemená. Ale máš pravdu, je to na strašne dlhú debatu. Ja koniec koncov akceptujem každý jeden názor. Nemusím s ním súhlasiť, ale beriem ho.

Anet, mne rozhodne nepripadá zodpovedné psa kastrovať v 7 mesiacoch len zato, že uteká. Asi má príčinu prečo uteká... A o zodpovednosti by som hovoril vtedy, keby ešte pred zaobstaraním šteňaťa najiteľ nepočúval len superlatívy o plemene, ale bral do úvahy aj tie odvrátené stránky. Za zodpovedné by som bral ďalších 99 vecí. Ale Oreganka tu mala správnu pripomienku.
Zolo

Poslaťod ...repr^zent » 6. Nov 2007, 18:16

Bolo by fajn kaiz, keby si sa ozval. Teda ak si zmenil nazor, alebo aspon zapochyboval. O nic ine nam, co sme proti kastracii neslo, aj ked sme ta pourazali co to dalo. Chyby robime vsetci a nikto z neba uceny nespadol. :wink:
Lebo zacinam mat pocit, ze RR pojde pod klieste aj keby tragace padali. Ak si pevne rozhodnuty a fakt ti islo len o "termin" tak sa neobtazuj. :?
Obrázok užívateľa
...repr^zent

Poslaťod anet » 6. Nov 2007, 18:21

Zolo píše:Anet, mne rozhodne nepripadá zodpovedné psa kastrovať v 7 mesiacoch len zato, že uteká. Asi má príčinu prečo uteká... A o zodpovednosti by som hovoril vtedy, keby ešte pred zaobstaraním šteňaťa najiteľ nepočúval len superlatívy o plemene, ale bral do úvahy aj tie odvrátené stránky. Za zodpovedné by som bral ďalších 99 vecí. Ale Oreganka tu mala správnu pripomienku.

Je vela ludi co si zaobstara psika a nemaju predstavu co jeho drzba obnasa. A je vela ludi ktori nedokazu naucit psa zakladnu poslusnost, ani za pomoci vycvikara.
Jednoducho im to nejde.
Ja nemusim zachadzat daleko, mam jedneho takeho cloveka doma.
Mojmu manzelovi "volalo steniatko na mobil k narodeninam".
Naco to rozpisovat, jednoducho je pre psov "hracka" a neda si s nimi rady ani za svet.
Dnes uz vie, ze psa nechce, lebo sa on nevie postarat :!:
Lenze on toho psa mal na koho "preniest", ale co ti, ktori ho nemaju na koho preniest a jednoducho len hladaju vychodisko ako to zvladnut. A pre toho chlapca mozno je vychodiskom kastracia psa, tak preco ho v tom nepodporit.
Vsetko zle je na nieco dobre. :wink:
Obrázok užívateľa
anet

Poslaťod ...repr^zent » 6. Nov 2007, 18:33

anet
My ani nevieme, ci uz zdrha, alebo ci to malo byt preventivne. Druha moznost je imho spravna odpoved.
A za dalsie nevieme ani to, ci kastracia mala byt poslednou, alebo prvou metodou napravy.
Pri veku psa 7-mesiacov to vidim tiez skor tie na to B-cko...
Polemizovat o tom, ci nieco vyriesi, alebo nie nejdem.
Obrázok užívateľa
...repr^zent

Poslaťod beira » 6. Nov 2007, 18:59

Zolo píše:Beira, ja sa do RR nevyznám vôbec, ale to k tejto téme ani nie je podstatné. Ale : vykonáva sa skutočne kontrola vrhu, alebo len papierovo? Ak je ridge plemenným znakom, potom jeho absencia, či iný tvar je vylučujúcou vadou, alebo nie? Dobre, beriem - kozmetická vada, ako povedzme zálomok. Ale čo takto DS? Čo takto jeho zdravotný aspekt v neskoršom veku? Čo takto odoperovaný DS (ostáva v psovi v genetickej výbave), čo takto iné zákroky zastierajúce chyby? Ak hovoríš, že pes s DS je inak zdravý, tak ja mám na toto úplne opačný názor - určite nie je zdravý!!! Ak sa z 10 šteniat narodí 6 neštandardných, potom treba hľadať príčinu v oboch rodičoch, v nesprávnom výbere páru, v ... Ak sa to deje opakovane, je treba váhať s vyradením takýchto zvierat z reprodukcie? Kto to urobí? Dobre, stane sa aj pri najlepšej dobrej vôli, ale ak sa to stáva opakovane, potom... Viem, možno povieš, je to na svedomí každého chovateľa. Iste, súhlasím. Len si stále kladiem teda otázku - keď je taká chovateľská zodpovednosť, kde sa dočerta, berie toľko zvierat bez PP a vzhľadom na štandard plemena ešte aj netypických a vetky po rodičoch s PP? A toto všetko sa zďaleka netýka len RR, ale dnes každého, hlavne módneho plemena. Odpovedz mi na jedinú otázku : nie je základným hnacím motorom v napredovaní ktoréhokoľvek plemena selekcia? Čo robí chovateľský klub, keď nedodržiava túto najelementárnejšiu chovateľskú zásadu? Iste, o osude takýchto neštandardných šteniat môžeme viesť dlho polemiku. Ale málokto si uvedomuje, že v tomto prípade sa "útlocitnosť" nevypláca. V konečnom dôsledku za pár rokov utrpí úroveň samotného plemena. Treba z blizučkej minulosti viac príkladov? Len si zober (a nielen) pracovné
plemená. Ale máš pravdu, je to na strašne dlhú debatu. Ja koniec koncov akceptujem každý jeden názor. Nemusím s ním súhlasiť, ale beriem ho.

Ano, kontroly vrhov sa skutocne vykonavaju. To som tam zabudla napisat, som za utracanie psov s DS, lebo to na rozdiel od ridge, nie je kozmeticka chyba, ale zdravotny problem, ktory sa operaciou moze, ale aj nemusi poriesit...
Aj zalomok beriem ako chybu vylucujucu z chovu, ktora ma opodstatnenie, lebo sa moze neskor prejavit na chrbtici u potomstva...

Ale ridge a biela farba su podla mna slachtitelsky rozmar (boze, ruham sa, urcite ma neikto ukrizuje :roll: ), ktory nijako nevplyva na funkcnost plemena a jeho povodne vyuzitie. Kedze sa ale taketo jedince nedostanu do chovu, riadeny chov ovplyvnit nemozu... Cize toto je pre mna ta SELEKCIA.
Arguement, ktory uvadzas Ty a aj mnohi ini, by podla mna bol relevantny, keby nam slo o kvalitny odchov psov bez PP.

Mame dve suky, jednu standardnu a jednu bez ridge. Ak by som mala stretnut leva, tak radsej s tou bez ridge, ktora mala byt selekciou vyradena, cim tu standardnu nechcem podcenovat...;o) Pri RR sa chovatelstvo upriamilo na exterier, mnohe ine znaky ustupuju, kedze ten ridge je naozaj dost obmedzujuci. Zial su to aj povahove znaky.

A este jedna vec: predpoklada sa suvislost medzi DS a ridge...
Obrázok užívateľa
beira

Poslaťod anet » 6. Nov 2007, 19:30

...repr^zent píše:anet
My ani nevieme, ci uz zdrha, alebo ci to malo byt preventivne. Druha moznost je imho spravna odpoved.
A za dalsie nevieme ani to, ci kastracia mala byt poslednou, alebo prvou metodou napravy.
Pri veku psa 7-mesiacov to vidim tiez skor tie na to B-cko...
Polemizovat o tom, ci nieco vyriesi, alebo nie nejdem.

To je snad jedno ci preventivne alebo ako metodu napravy.
Chlapec chcel vediet v akom veku kastrovat, je to jeho rozhodnutie a odpoved nedostal.
Ja by som dala psa kastrovat po ukonceni jeho vyvoja medzi druhym a tretim rokom a v zimnom obdobi.
Obrázok užívateľa
anet

Poslaťod eva_ivan » 6. Nov 2007, 19:59

myslim ze kaiz sa uz neozve, keby ste mna takto zvozili pod ciernu zem namiesto nejakeho logickeho vysvetlenia asi by som urobila to iste
cielom takehoto verejneho fora je predsa podelit sa so svojimi vedomostami pripadne otazkami a nazormi s ostatnymi jeho ucastnikmi, nie vsetci co maju psa su hned hotovi chovatelia

kaiz, aj ja mam RR, ale fenku, o ktorych sa hovori, ze su lahsie vychovatelne. myslim ze na tom nieco bude, aj ked v podstate to zavisi od povahy psa. toto plemeno priam visi na svojom panovi, ale je potrebne mu co najskor dat na vedomie, kto z vas dvoch je tym panom.
kastracia co sa tvojho problemu tyka nic nevyriesi, je to rovnako zle riesenie ako by si mu dal amputovat nohy aby nemohol utekat.
ked si sa uz rozhodol pre RR napriek tomu ze si mal o nom chabe resp ziadne vedomosti, je najvyssi cas pri veku tvojho psa to napravit a zacat studovat, venovat sa mu a hlavne sa nenechat odradit negativnymi reakciami. vzdy je lepsie sa blbost spytat ako ju urobit bez opytania.
eva_ivan

Poslaťod Kaca » 6. Nov 2007, 22:08

anet píše:Je vela ludi co si zaobstara psika a nemaju predstavu co jeho drzba obnasa.

a to je ta najvacsia chyba. Ked si chcem zaobstarat ziveho tvora, najskor by som si nieco o tom, co to vlastne obnasa, mala zistit. Prva nezodpovednost.
anet píše:A je vela ludi ktori nedokazu naucit psa zakladnu poslusnost, ani za pomoci vycvikara.
Jednoducho im to nejde.

Druha chyba. Najskor sa JA musim naucit, ako sa mam spravat ku psovi, chce to zapracovat na sebe, to je pravda. Potom s nim dokazem vela. Je jednoduchsie povedat "Nejde to" ako "Neviem to, nechce sa mi atd"
anet píše:ti, ktori ho nemaju na koho preniest a jednoducho len hladaju vychodisko ako to zvladnut. A pre toho chlapca mozno je vychodiskom kastracia psa, tak preco ho v tom nepodporit.

Neverim. Kastracia nevyriesi utekanie psa, nevyriesi problem, preco ten pes vlastne uteka. Vyriesilo by to napriklad zabezpecenie plota, v nepritomnosti majitela zatvorenie do kotca, atd. Je vela moznosti, preco sa Ti najvyhodnejsou zda mrzacenie? Preto, ze nemusis sama vynakladat ziadnu namahu? (neber to osobne, je to pisane v druhej osobe, lebo odpovedam Tebe)
Vodca svorky :)
Obrázok užívateľa
Kaca

Poslaťod Amaguk » 6. Nov 2007, 23:49

Nils píše:už len zistiť pred čím/kým utekáte... :?: alebo za kým?? 8)

ses nakej zvedavej, hele! :P :lol:

to my zdrhame len tak, zo zaluby, za slobodou... 8)
Obrázok užívateľa
Amaguk

Poslaťod Nils » 7. Nov 2007, 8:36

anet píše:Je vela ludi co si zaobstara psika a nemaju predstavu co jeho drzba obnasa. A je vela ludi ktori nedokazu naucit psa zakladnu poslusnost, ani za pomoci vycvikara.
Jednoducho im to nejde.
ale co ti, ktori ho nemaju na koho preniest a jednoducho len hladaju vychodisko ako to zvladnut. A pre toho chlapca mozno je vychodiskom kastracia psa, tak preco ho v tom nepodporit.

anet, táto tvoja "logika" je postavená na hlavu. Takýto lacný "argument" používajú pohodlní a neznalí a najmä nezodpovední. Tak ich v tom ešte podporme! :shock: :shock: :shock:

Napíšem ti aj ja príslovie v tomto kontexte. Nie je všetko zlato čo sa blyští. A ak zájdeš ďálej tak si spomenieš aj na ľudové múdrosti, ktoré porovnávajú dve cestičky do zasľúbenej zeme - tú pohodlnú, rovnú, krátku a tú krivoľakú, dlhú náročnú...ktorá vedie ku skutočnému cieľu?? no, anet? ktorá??
V MINULOSTI SOM BOL DOSŤ NAMYSLENÝ, ALE DNES UŽ NEMÁM ŽIADNU CHYBU !

Keď auto - tak žihadlo! Keď žena - tak ohnivá! Keď pes - tak PITBULL !
Obrázok užívateľa
Nils

Poslaťod DKo » 7. Nov 2007, 9:07

Nils píše:ktorá??
koľkorát si si rozbil hubu na tej tvojej a koľkokrát si ju ešte rozbiješ :?: 8)
DKo

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zdravotné záležitosti

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 17 hostia