Zolo píše:Beira, ja sa do RR nevyznám vôbec, ale to k tejto téme ani nie je podstatné. Ale : vykonáva sa skutočne kontrola vrhu, alebo len papierovo? Ak je ridge plemenným znakom, potom jeho absencia, či iný tvar je vylučujúcou vadou, alebo nie? Dobre, beriem - kozmetická vada, ako povedzme zálomok. Ale čo takto DS? Čo takto jeho zdravotný aspekt v neskoršom veku? Čo takto odoperovaný DS (ostáva v psovi v genetickej výbave), čo takto iné zákroky zastierajúce chyby? Ak hovoríš, že pes s DS je inak zdravý, tak ja mám na toto úplne opačný názor - určite nie je zdravý!!! Ak sa z 10 šteniat narodí 6 neštandardných, potom treba hľadať príčinu v oboch rodičoch, v nesprávnom výbere páru, v ... Ak sa to deje opakovane, je treba váhať s vyradením takýchto zvierat z reprodukcie? Kto to urobí? Dobre, stane sa aj pri najlepšej dobrej vôli, ale ak sa to stáva opakovane, potom... Viem, možno povieš, je to na svedomí každého chovateľa. Iste, súhlasím. Len si stále kladiem teda otázku - keď je taká chovateľská zodpovednosť, kde sa dočerta, berie toľko zvierat bez PP a vzhľadom na štandard plemena ešte aj netypických a vetky po rodičoch s PP? A toto všetko sa zďaleka netýka len RR, ale dnes každého, hlavne módneho plemena. Odpovedz mi na jedinú otázku : nie je základným hnacím motorom v napredovaní ktoréhokoľvek plemena selekcia? Čo robí chovateľský klub, keď nedodržiava túto najelementárnejšiu chovateľskú zásadu? Iste, o osude takýchto neštandardných šteniat môžeme viesť dlho polemiku. Ale málokto si uvedomuje, že v tomto prípade sa "útlocitnosť" nevypláca. V konečnom dôsledku za pár rokov utrpí úroveň samotného plemena. Treba z blizučkej minulosti viac príkladov? Len si zober (a nielen) pracovné
plemená. Ale máš pravdu, je to na strašne dlhú debatu. Ja koniec koncov akceptujem každý jeden názor. Nemusím s ním súhlasiť, ale beriem ho.
Ano, kontroly vrhov sa skutocne vykonavaju. To som tam zabudla napisat, som za utracanie psov s DS, lebo to na rozdiel od ridge, nie je kozmeticka chyba, ale zdravotny problem, ktory sa operaciou moze, ale aj nemusi poriesit...
Aj zalomok beriem ako chybu vylucujucu z chovu, ktora ma opodstatnenie, lebo sa moze neskor prejavit na chrbtici u potomstva...
Ale ridge a biela farba su podla mna slachtitelsky rozmar (boze, ruham sa, urcite ma neikto ukrizuje
), ktory nijako nevplyva na funkcnost plemena a jeho povodne vyuzitie. Kedze sa ale taketo jedince nedostanu do chovu, riadeny chov ovplyvnit nemozu... Cize toto je pre mna ta SELEKCIA.
Arguement, ktory uvadzas Ty a aj mnohi ini, by podla mna bol relevantny, keby nam slo o kvalitny odchov psov bez PP.
Mame dve suky, jednu standardnu a jednu bez ridge. Ak by som mala stretnut leva, tak radsej s tou bez ridge, ktora mala byt selekciou vyradena, cim tu standardnu nechcem podcenovat...;o) Pri RR sa chovatelstvo upriamilo na exterier, mnohe ine znaky ustupuju, kedze ten ridge je naozaj dost obmedzujuci. Zial su to aj povahove znaky.
A este jedna vec: predpoklada sa suvislost medzi DS a ridge...