Ahojte. Mame doma maleho krizenca (4. mesiace) labradora a PVP. Pomaly sa ucime hygiene a celkom dobre to zvlada. Chcem sa opytat, ked sme zatial v rezime, ze cez den chodime vonku casto a v noci podla potreby 1,2,3 x treba sa obavat toho, ze si na to steniatko zvykne? Nerad by som cely zivot chodil vonku 3x za noc ci sa tie intervaly daju v buducnosti predlzit?!
A este jedna vec. Nakolko to je utulkac, ma asi za sebou nie vsetko len dobre (aj ked docasku mal super az az) a je dost bojazlive. Aj pri odmenovani a chvaleni sa tlaci k zemi a chvost zapichnuty az v brusku co ho ma stiahnuty. To nehovorim o pripadnom pokarhani, kedze nehoda sa sem tam este vludi. Da sa dako ozivit sebavedomie,resp. inac jej pomoct?
A este jedna vec predsa. Chcem sa spytat este na to, ze steniatko uz relativne chape, ze potreba sa robi vonku a dava to najavo ze pride ku dveram a pozera na ne, alebo si sadne. Toto je vsetko fajn pokial clovek je doma sam a je klud, cize stiha sledovat steniatko. Ale v noci je s tym troska problem, kedze to, ze sa posadi ku dveram nikto nepocuje a tak sa zvyknu stat nehody. Viete nieco poradit aj k tomuto? Lebo teraz som v takom skoro 24 hodinovom pozorovacom rezime, ale zase potrebujem v noci rroska pospat aj ja a nielen vyskakovat na kazdy pohyb v pelechu. Mozem to spravit tak, ze s nim pojdem v pribliznom case ked sa pytava v noci vonku ci sa bude pytat alebo nie? Nevytvori si tak uz vyssie spominany navyk a bude to brat dozivotne automaticky? Lebo vacsina psov co poznam ma rezim, ze noc ked su uz vacsie prespia dajme tomu celu.
Dakujem za rady a odpovede.