Ja si myslím, že je najlepšie psa od malička učiť na všelijaké možné zvuky, možno to znie až šibnuto, ale veľmi to pomôže, keď napr. búchate varechou o pokrievku a zjavne sa pri tom tešíte, čím ukazujete psovi, že je to do pohody zvuk, z ktorého máte radosť, tak má potom z toho radosť aj on. Taktiež keď vonku hodil niekto pedardu (keď bol môj pes malý, tak môj násťročný švagor mal pedardové obdobie), tak sme sa robili, že akú máme z toho radosť a pes sa tešil tiež. Teraz sa nebojí takmer žiadnych zvukov, lebo sme ho na všetko pripravili
.
Ja si myslím, že nie je ani teraz neskoro začať Tvojho psíka zvykať na zvuky. Ja by som to robila tak, že by som naschvál pred ním robila nejaké zvuky, napr. pohrkanie klincami v plechovke, búchanie varechou o pokrievku, bubnovanie na bongo, štrnganie dvoch sklených fliaš alebo pohárov a pod. a veľmi by som sa pritom usmievala a tešila. Ak by čo i len sekundu neštekal, tak by som ho za to veľmi výdatne chválila a dala mu granulku ako odmenu. Ak by zaštekal, tak by som mu dala povel, nech je ticho, alebo ak taký nepozná, tak hoci aj fuj, alebo dajme tomu aj sadni, pri čom by hádam prestal na chvíľočku štekať a hneď by som ho za to odmenila. Jasné, že sa výsledky nedostavia okamžite, ale myslím, že keď budeš každý deň trénovať, tak psík pochopí, že sa mu viac vyplatí byť ticho, lebo dostane za to odmenu. Zato štekať sa mu nevyplatí, lebo za to nedostane nič. Psy materialistické potvorky, takže učenie všetkého formou odmeny býva vzäčša úspešné.