steniatko shih-tzu

Tu si môžete vymieňať chovateľské skúsenosti, a písať sem všetko, čo nepatrí do iných koloniek.

steniatko shih-tzu

Poslaťod dygova » 5. Máj 2007, 12:55

musim povedat,ze na moju velku radost som majitelkou 7 tyzdnovej fenky shih-tzu,je uplne uzasna,len na nu nezabera nic,co sa tyka naucenia ju na cikanie na noviny.mate nejaky dobry tip?uz som ju par krat capla aj novinami po zadku aj zvysila hlas,ale nejak to nezabera. :?
Obrázok užívateľa
dygova

Re: steniatko shih-tzu

Poslaťod fosilia » 5. Máj 2007, 13:07

dygova píše:musim povedat,ze na moju velku radost som majitelkou 7 tyzdnovej fenky shih-tzu,je uplne uzasna,len na nu nezabera nic,co sa tyka naucenia ju na cikanie na noviny.mate nejaky dobry tip?uz som ju par krat capla aj novinami po zadku aj zvysila hlas,ale nejak to nezabera. :?

Na trhu mas niekolko pripravkou na ucenie steniatka mocit na spravne miesto. Staci hladat napr. v e-shopoch.
Obrázok užívateľa
fosilia

Poslaťod evulkak » 5. Máj 2007, 13:12

ja by som povedala ze naco ucit psika cikat na noviny ked aj tak si vyberie v byte to svoje miestecko kde to urobi. Ak sa vycika nikdy ju nehres... len to po nej poutieraj. Ak ju pri tom pristihnes rychlo ju vezmi a vynes von.. ked sa tam docika pekne ju pochval.
Psik sam zisti kde je spravne vykonavat potrebu.. a netreba k tomu ani krik ani bitku... len to nebude zajtra ale mozno o dva tri tyzdne... Tak vela zdaru a kludne nervy.. je to este babo. :wink:
Obrázok užívateľa
evulkak

Poslaťod dygova » 5. Máj 2007, 13:12

tak ja to teda skusim snad to pomoze,niezeby mi tina cikala vela,ale mame koberce :P
Obrázok užívateľa
dygova

Poslaťod evulkak » 5. Máj 2007, 13:12

fosilia píše:
dygova píše:musim povedat,ze na moju velku radost som majitelkou 7 tyzdnovej fenky shih-tzu,je uplne uzasna,len na nu nezabera nic,co sa tyka naucenia ju na cikanie na noviny.mate nejaky dobry tip?uz som ju par krat capla aj novinami po zadku aj zvysila hlas,ale nejak to nezabera. :?

Na trhu mas niekolko pripravkou na ucenie steniatka mocit na spravne miesto. Staci hladat napr. v e-shopoch.

fos myslim ze tie "cik" trainery su len cisty marketing. Zbytocny luxus za vela penazi na kratku dobu. Onicom.
Obrázok užívateľa
evulkak

Poslaťod dygova » 5. Máj 2007, 13:14

a von este nechodime,na radu pana od ktoreho ju mam,je este dost malinka a nema vsetky potrebne ockovania,cize este nieje dost imunna,nechcem nic nechat na nahodu a riskovat
Obrázok užívateľa
dygova

Poslaťod Michaela » 5. Máj 2007, 13:40

to su hluposti. moja kamoska chodila von s psikom - este nebol upne ockovany a aj moja fenka ta sa hrala s nasim starym psom a ona pritom nebola vobec okovana
Michaela

Poslaťod Jana K » 5. Máj 2007, 21:14

myslim si, ze to nebudu az tak hluposti. aj mne poradila veterinarka nechodit medzi psov - najma steniatka...teda pokial nebudeme mat potrebne ockovania..nemyslim si, ze je to totalna blbost a ked sa nestalo nic jednemu, pri druhom tak moze byt..v kazdom pripade som to neriskovala, lebo na sidlisku su desiatky psov a nemas az tak sancu udrzat ho izolovane od nich.
Obrázok užívateľa
Jana K

Poslaťod dygova » 6. Máj 2007, 9:37

aj ja si myslim,myslim ze by nebolo zodpovedne ist s nou uz von.takze mi neostava nic ine,len ju ucit cikat na tie noviny :D
Obrázok užívateľa
dygova

Poslaťod evulkak » 6. Máj 2007, 11:34

myslim ze von kludne ist mozete. Jediny rozdiel je v tom ze nepojdete na hodinu ale na 5 minut. Ak psika izolujete od okolia moze neskor horsie znasat pritomnost inych psov alebo ludi. Taka 5 minutova cik pauza este ziadneho psika nezabila. Akurat davajte pozor aby vase steniatko neolizalo alebo nezjedlo nieco zo zeme.
Inak ak chcete cakat kym absolvujete vsetkz ockovania moze vam to trvat aj do pol roka jeho zivota. Ste si ista ze tolko chcete psika doma izolovat :?:
A ste si ista ze ho potom naucite cikat vonku :?:
:wink:
Obrázok užívateľa
evulkak

Poslaťod dygova » 6. Máj 2007, 11:44

nemyslela som taky dlhy cas ju izolovat..ale tyzden dva este urcite pockam.je pre mna velmi vzacna a riskovat nebudem.to je vsetko.
Obrázok užívateľa
dygova

Poslaťod Priscilla » 6. Máj 2007, 13:20

V žiadnom prípade nebiť novinami, ani zvyšovať hlas! Keď šteniatko prichytíte pri "čine", vtedy ho prísnym hlasom pokarhajte, ale nekričte naňho!
Pozorujte šteniatko, a keď sa bude chystať vycikať (to časom určite rozpoznáte, bude chodiť a ňuchať na zemi) - určite vždy po zobudení, rýchlo ho preneste na pripravené noviny. Alebo mu premiestnite noviny na miesto, kde zvykne cikávať. Dobré by bolo aby šteniatko cítilo na novinách svoj pach, nechajte mu tam kúsok staršich už ocikaných, aspoň zpočiatku... A keď sa vyciká niekam kam nemá, vydezinfikujte to, aby to tam nabudúce necítilo.
Čo sa týka toho chodenia von, to nielen môžete, ale priam musíte. Iste, vyhýbať cudzím psom by ste sa mali, nenechať šteniatko žrať nič zo zeme, ale nemôžte ho držat niekoľko týždňov len doma. Lebo skončí ako niektorý z tých psov, ktorých vídam na sídlisku veľmi často... Neurotické potvory, bojace sa všetkého a všetkých... :( Vaše šteniatko je teraz v dôležitej socializačnej fáze a čo v najbližších týždňoch prešvihnete, už nikdy nedobehnete. Vaš psík sa potom bude bát cudzích ľudí i psov (alebo bude naopak agresívny), pri každom neznámom zvuku ho budete upokojovať pol hodinu... Nezamedzujte celkom kontaktu s inými psami, so známymi zdravými psami ho nechajte zoznámiť sa a pohrať sa. Ak sa tak veľmi bojíte nákazy, nechajte ho na zemi len chviločku a potom ho noste na rukách, nech aspoň takto spoznáva svet...
Ja mám tiež doma šteniatko a tiež ešte nie je preočkované a von chodíme. Tiež by som si už bez neho nevedela predstaviť život a neprežila by som keby sa mu niečo stalo, ale nechcem mať doma ešte dákych 10-15 rokov psa, s ktorým sa nedá normálne žiť, lebo má zo všetkého strach...
Riziko ochorenia je tu vždy, vždy sa môže nájsť nejaká zriedkavejšia choroba (napr. leptospirózy je niekoľko druhov, viem o dospelom psovi, čo na ňu umrel a očkovaný pritom bol; je to ako chrípka, aj keď sa dáte zaočkovať, môžete dostať iný druh, proti ktorému tá vakcína nepôsobí) na ktorú vám pes môže zomrieť...
Priscilla

Poslaťod rybicka » 9. Máj 2007, 8:58

Dobry den, ja mam doma 10 tyzdnove steniatko a chodime von tak na 10 minut len sa vyvencit. Von treba chodit, lebo moja bola zatvorena len na dvore, kym som si ju priviezla a teraz sa mi vonku trasie od strachu, laka sa kazdeho suchnutia, kazdeho zvuku, boji sa uplne vsetkeho, psom, ludom aj pohybujucim predmetom sa vyhyba, takze momentalne mame sokovu terapiu, chodime do hlucneho mesta, kde ja sa tvarim uplne normalne a ju drzim, ze nesmie utekat, ze je to vsetko OK a nema sa coho lakat. Chodime tak tyzden, zatial s malym pokrokom, uz sa nelaka aut, ale vsetko ostatne je este tabu, tak sa to snad casom zlepsi. A ohladne cikania-moja sa naucila na handru, tu aj lahko operiete v rukach, ale jej pach tam trochu zostane. Len mi teraz mala robi to, ze vzdy ked idem na wc ja, tak sa mi vycura pred dvere. Proste ide na zachod zarovno mna. Takze ked vyjdem von, tak uz len najdem mlacku-a to som nachystana, ze keby pockala 2 minuty, ideme von. A predvcerom sa mi v noci vymocila na pelech, strasne to v kuchyni teraz smrdi(nemozem to cele obrat, kedze je to pruzinova madrac a keby som ju osprchovala, nemala by na com 2 dni spat. Umyla som to len provizorne a dufam, ze ten smrad onedlho prejde 8) ...Inak je vzdy vonku chvalena, ked sa vyvenci ako ma a doma ked ju vidim, tak ju vykarham a hned na to ideme von, kde ju chvalim, ked dokonci dielo. 7mesacne steniatko je este miminko, vencit len vonku sa nauci tak do 3-4 mesiacov, musite byt trpezlivi.
Zaujíma ma uplne všetko o psoch. Mam 2 milacikov, krizenku husky a vlkodavku. Zboznujem ich
Obrázok užívateľa
rybicka

Poslaťod Priscilla » 9. Máj 2007, 21:34

rybicka píše:Len mi teraz mala robi to, ze vzdy ked idem na wc ja, tak sa mi vycura pred dvere. Proste ide na zachod zarovno mna. Takze ked vyjdem von, tak uz len najdem mlacku-a to som nachystana, ze keby pockala 2 minuty, ideme von.

No, Rybicka, pri šteniatku treba mať rýchle reakcie... :D Aj mne sa to už párkrát vypomstilo, že som pomaly zareagovala, alebo nesprávne odhadla situáciu. Dnes ráno mi napríklad nedošlo, že tým, že mi doniesla tu hračku mi dáva najavo, že chce isť von. No a mláčka bola na svete... Ale inak celkom pekne ciká vonku. V priebehu asi dvoch dní to pochopila. Len nie vždy to dokáže zadržať, najmä keď je panička taká pomalá. :lol: Ale už sme prežili aj pár nocí bez mláčky, niekoľkokrát ma už uprostred noci prišla štuchaním ňufákom do tváre prišla zobudiť, že potrebuje von. :)

rybicka píše:Von treba chodit, lebo moja bola zatvorena len na dvore, kym som si ju priviezla a teraz sa mi vonku trasie od strachu, laka sa kazdeho suchnutia, kazdeho zvuku, boji sa uplne vsetkeho, psom, ludom aj pohybujucim predmetom sa vyhyba, takze momentalne mame sokovu terapiu, chodime do hlucneho mesta, kde ja sa tvarim uplne normalne a ju drzim, ze nesmie utekat, ze je to vsetko OK a nema sa coho lakat. Chodime tak tyzden, zatial s malym pokrokom, uz sa nelaka aut, ale vsetko ostatne je este tabu, tak sa to snad casom zlepsi.

Moja má tiež skoro desať týždňov a tá sa teda nebojí ničoho! Cudzí psy, ľudia, deti, doprava, kosenie trávy - všetko úplne v pohode. Len zvedavo pozerá... :) Absolvovali sme už aj veterinára, cestovali párkrát aj MHD-čkou, no malá proste nemá žiaden problém s ničím. Ale tak, akoby ju mohli také maličkosti rozhodiť, keď zvládla dva a pol hodinový let z Fínska. :) Akurát sa trochu plaší keď počuje štekať dákeho iného psa. Netuším prečo jej to vadí...
Priscilla

Poslaťod rybicka » 10. Máj 2007, 7:05

No moja je dablik len tam, kde sa citi bezpecne a to je u mna v byte a u priatela na dvori-na ten bola zvyknuta z domu. Ma mat v povahe, ze ma vyt flegmos-okrem puberty samozrejme :) ale teraz sa zo vsetkych sil snazime odstranit strach. Pomalicky sa to lepsuje, ale uz sa tesim, az sa nebude bat vobec. Vcera sme na dvori-kde sa citi bezpecne-jazdili na bicykli, najprv uhybala a zdrhala, ale potom ma na tom koly zacala nahanat, aj isla pekne vedla mna, a potom dokonca zostala aj lezat ked som okolo nej prefrcala. Ale som zvedava, ci tak bude reagovat aj vonku, nie len na dvori. Za 2 tyzdne ideme na ockovanie v 3 mesiacoch a potom sa uz bude stretat s viacerymi psami a ludmi. Zatial sa stretla s dospelou fenkou, dospelym psom a 10mesacnym stencom. Co sa chodime vencit, tak je za 5 minut vyvencena a zdrha domov-aj my uz sme maly bezkaluzovu noc, ale ked ma nedokaze zobudit-ze som fakt unavena a spim tvrdo, tak ma kaluz caka. Ale dnes rano si pre mna prisla, ze chce ist von. Tiez sa to rychlo nauci zvlast ked vidi, ze ju vzdy velmi pochvalim vonku...Snazim sa jej nepovolit, ked sa snai utekat sa skovat, tak ju pevne drzim a idem pomaly a kludne a nutim ju ist vedla mna. Je pravda, ze vdaka tomu mi prestala uz vonku knucat a uz sa neboji aut, uz sa ani tolko nelaka, tak snad to bude uz len lepsie.
Zaujíma ma uplne všetko o psoch. Mam 2 milacikov, krizenku husky a vlkodavku. Zboznujem ich
Obrázok užívateľa
rybicka

Ďalší

Späť na O psoch - rôzne

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 45 hostia