Ratlík-čakáme šteniatka

Tu si môžete vymieňať chovateľské skúsenosti, a písať sem všetko, čo nepatrí do iných koloniek.

Ratlík-čakáme šteniatka

Poslaťod angi » 10. Apr 2007, 9:06

Ahojte.Chcela by som Vás poprosiť, aby ste mi poradili.Moja sučka Srnčí ratlík bude mať šteniatka, a som zvedavá, či máme zmeniť jej stravu, či jej máme dávať niaké vitamíny a pod...... Je veľmi maličká 26 cm v kohútiku, a váži 2,5 kg.Je veľmi tenká, takže sa o ňu veľmi bojím.Je lepšie ju zobrať pri porode k veterinárovi? počula som, že tie malé plemená maju problémi pri porode.Veľmi sa na šteniatka tešíme , a chceme, aby všetko bolo 100%.Prosím, keď máte skúsenosti, napíšte! Ďakujem!!!!!!!
Obrázok užívateľa
angi

Poslaťod Michaela » 10. Apr 2007, 12:52

Ahoj moj ujo chova tieto psíky a pri porode nebyva problem. Ratlicky hned ako odrodia hned behaju. Mala by si zvysit stravu a davat jej mlieko bud kozie alebo susene podla toho ake znesie
Michaela

Poslaťod sylva » 13. Apr 2007, 14:08

A potom po pôrode treba dať pozor na odvápnenie suky. Pri malých plemenách Ti môže z hodiny na hodinu "odísť" suka.
sylva

Poslaťod angi » 16. Apr 2007, 10:23

čo to znamená-odvápnenie psa??
Obrázok užívateľa
angi

Poslaťod DKo » 16. Apr 2007, 10:41

angi píše:čo to znamená-odvápnenie psa??
Sylva mala na mysli suku, ktorej sa pri tvorbe mlieka odbúrava vápnik. Laktujúca = kojná suka vyžaduje viac vápnika. U nás to riešime tvarohom, príp. mliekom.
DKo

Poslaťod sylva » 16. Apr 2007, 11:32

Tak tak, presne tak :wink: Medzi chovateľmi malých plemien je odvápnenie sučky pri kojení početnejších vrhov známe. Pri nedostatočnej výžive (a to sa môže stať i pri kŕmení kvalitným krmivom určeným pre kojace suky) sa stane, že dodávané minerály nestačia, klesá hladina vápnika v krvi, lebo všetok vápnik sa premiestňuje do mlieka a telo suky začne čerpať z vlastných zásob. Fenečka začne byť skleslá, odchádza od šteniat, neskôr jej začne šklbať svalmi. Svalové záchvevy prerastú do silných kŕčov a pokiaľ fenka nedostane okamžite preparát s obsahom vápnika priamo do žily, do hodiny môže byť po nej. My to riešime podávaním detského kalciového sirupu od druhého týždňa laktácie. Problém je ten, že dlhodobým podávaním zvýšeného množstva vápnika zase dochádza paradoxne k narušeniu prirodzenej regulácie a hospodárenia tela s vápnikom, takže potom to ozaj treba ustrážiť.
sylva

Poslaťod angi » 16. Apr 2007, 12:53

Chápem. No dúfam, že nebudeme mať problémi. Ďakujem za rady. Ako poznám sám seba, celý porod nechám na veterinára :-) Naozaj sa o ňu veľmi bojím. :? No ,ale asi všetko bude v poriadku :-)
Obrázok užívateľa
angi

Späť na O psoch - rôzne

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 46 hostia