z toho čo tu napospol dievčence popísali mi vychádza záver, že si treba najprv naštudovať pár základných vecí:
1. rozlišujte plemená americký pitbulteriér, americký stafordšírsky teriér, stafordšírsky bulteriér a bulteriér (normal size/mini size) - skratky ako pit, amstaf, pit, bully....
2. naštudovať fyziológiu psov, anatómiu - aby tu už nikto nevypisoval bludy o akomsi "kŕči" "bojových plemien" - ak pes nechce pustiť - automaticky ide o kŕč - dlhodobo používaná kravina, rovnako ako aj "zaručené tvrdenie" o necitlivosti k bolesti niektorých plemien
- psy o ktorých sa tieto legendy rozprávajú sú len mimoriadne zamerané na svoj cieľ - či už ide o hru, korisť, prekonávanie prekážky - čiže o činnosť, ktorú vykonávajú - a niektoré plemená pri tomto nasadení sú ochotné ísť až za hranice svojich možností... (
to je tá povaha pitbula - ísť až nadoraz - môj pes, keď sa hrá, tak až kým neodpadne, nenecháva si žiadnu rezervu
...) kapiš??
3. psa zahryznutého do dieťaťa museli zastreliť..., ...odhryzol žene ruku... - naozaj neviem, či si nepíšem s prispievaťeľmi do Nového času alebo Plus jeden deň...
4. nepáči sa mi ich pohľad ... neviem čo mám na to povedať, mne sa nepáči toho veľmi veľa - napríklad, keď som sa včera na kúpalisku vyzliekol a mnohí si ma obzerali ako zviera zo ZOO (niežeby som nebol zviera
) - a to Eva ťa sklamem - nevyzerám ako balón ani pri mojich aktuálnych 106 kilogramoch... /ešte raz - mne sa nepáči pohľad mnohých mojich spoluobčanov, no napriek tomu nežiadam, aby boi držaní na reťazi, alebo za vysokým plotom - a samozrejme - ja nie som rasista
len taká paralela na teba...)
5. drsný spôsob hry . spomínané plemená sú kontaktné psy - ich spôsob hry nemusí vyhovovať všetkým - osobitne menším psom, ale to platí o akomkoľvek plemene v pomere veľký vs malý/trpasličí. Ja som mal tiež obavy, keď sa na vtedy mojho trojmesačného psíka zvalil temer 40 kilový golden retriever...
6. hryzenie, pohryzenie - problém vidím v tom, že legendy a niekoľko čiastočne pravdivých tvrdení o pohryznutí teriérmi typu bull pramenie z toho, že tieto psy je bezproblémov možné chovať aj v mestských bytoch - na sídliskách ich potom viedieť viac než na dedinách, či pri rod. domoch kde na strážne účely vidíte skôr obligatórneho nem. ovčiaka, rotvíka, dobermana či v poslednej dobe kaukazáka, čuvača, alabaja, b. filu...
Tieto psy sú zväčša za plotom a majitelia ich zväčša pravidelne nevenčia mimo záhradu, kým pes v byte musí niekoľkokrát ísť von... Ďalšou kapitolou je ochota či neochota svojho psa cvičiť a venovať mu svoj voľný čas. Už tu bolo písané, že pes je často len dekoratívny doplnok bytu, či domu so záhradou...
7. útoky na človeka: 4-5 rokov dozadu vo Zvolene 3 psi, ktorí ušli z výbehu - roztrhali starú babku priamo pred očami niekoľkých ľudí(ktorí to videli z okien), čo sa neodvážili zasiahnuť(nehovorím o telefonátoch) - bola to svorka nem. ovčiakov. Dva roky dozadu niekde v horách(bolo to v telke) - roztrhali pastierske psy(4) nejakého okoloidúceho chlapíka - čuvače a ich krížence. Keď sa v ktorej koľvek dedinke alebo prímestskej časti prejdete popri rodinných domoch - brániť teritóriu budú najčastejšie tieto alebo obdobné plemená - pozrite sa im pritom do očí, aby ste videli aký budú mať pohľad... a tiež skontrolujte plot, či je dosť vysoký a potom zazvoňte, aby ste zistili či majitelia nie sú skíni...
Nechcem tu nedajbože vyvolať negat. vnímanie plemena nem. ovčiak, či pastierskych psov - len opisujem svoje skúsenosti.
8. môj príbeh: mal som perfektného, takmer dokonalého čisto čierneho NO, povahu mal cholerickú, nervy napäté, ale bol to pes, ktorý mňa, moju rodinu a náš majetok bránil do poslednej kvapky krvi. Cvičil som s ním trénoval, skladal skúšky z výkonu od útleho veku, predsa sa mi však nepodarilo "vytĺcť" z neho jeho bitkársku povahu - 80% psov či súk , ktoré stretol - nezniesol - podpísali sa na tom aj viaceré negat. skúsenosti - o jednej som tu už pred časom písal...
- nebudem zdržovať - v skratke, najväčší amok chytal pri strete s krátkosrsťákmi - rotvíci, pitbuly... - raz pri nešťastnej zhode náhod (chybou druhej strany) sa dostal na telo 1,5 ročnému pitovi (pomerne veľkému) a prederavil ho na niekoľkých miestach, takže trasúci sa pes bol v šoku prevezený k veterinárovi. Nešlo mu o život, ani zranenia neboli vážne, môjmu psovi stačilo len to, že ho zahnal
---"ALE BOL TO PITBULL A MAL PLNÉ GATE..."
- iný príklad - cvičil som s kamarátmi, mali sme troch NO a jednu fenku amstafa. Psy po tréningu pobiehali hrali sa, malej Rose(AST) nedali pokoj. Trazu ju zdrapila jedna suka za nohu, prevrátila, ďalšie psy sa ridali a každý ju ťahal za jednu nohu, ako handru... Keby sme neboli zasiahli, zak je asi na tri kusy..."
A BOL TO AMSTAF SO ŠKAREDÝM POHĽADOM..."
...úplne som sa unavil, ale azda bude mať neikto tú snahu a prečíta si, čo som napísal a možnože aj pochopí (aj keď som realista skeptik).
V zásade je to vždy o majiteľovi, ak mám ostrého, nesociálneho, nevycvičeného psa - robím s tým niečo alebo robím všetko preto, aby som nebol rizikom - a to bez ohľadu na plemeno...
HOWGH !