Akého psíka...???

Tu si môžete vymieňať chovateľské skúsenosti, a písať sem všetko, čo nepatrí do iných koloniek.

Poslaťod Dávid_Bodnár » 5. Apr 2007, 10:33

V tom preukaze su kolonky na ocovanie odcervenie a tak? A kolko by tam tych peciatok malo byt? Typoval by som ze 2.Ale ak sa da ockovat a odcervit naraz tak iba jedna?
Dávid_Bodnár

Poslaťod rybicka » 5. Apr 2007, 10:48

citujem odpoved priamo z veterinarnej poradne:
MVDr. Magdaléna Godányová píše:Ockovanie :
od 6. tyzdna proti psinke, parvoviroze, hepatitide, laryngotracheitide
o 3 tyzdne preockovanie plus ockovanie proti leptospiroze
o 3 tyzdne preockovanie leptospirozy plus besnota /od 3 mesiacov/
potom toto vsetko raz rocne
Ak je stena starsie prva vakcinacia sa robi aj s leptospirozou
Od 12 tyzdnov sa da ockovat proti lymskej borelioze, potom o 3 tyzdne revakcinacia. Potom revakcinacia raz rocne.

Odcervenie 2,4,6 a 8 tyzden veku potom raz mesačne do veku 6 mesiacov. Potom raz za 3 mesiace po cely zivot psa. U steniat odporucujem koprologicke vysetrenie na parazity, hlavne ak nebola dodrzana takate schema odcervenia, ale ked vieme len ze "bolo odcervene".
Zaujíma ma uplne všetko o psoch. Mam 2 milacikov, krizenku husky a vlkodavku. Zboznujem ich
Obrázok užívateľa
rybicka

Poslaťod Dávid_Bodnár » 5. Apr 2007, 12:09

Rybicka: Dakujem za rady...
Mam si zaobstarat klietku,alebo iba brluozok? Ja by som asi radsej tu klietku,ale neviete kde sa da na internete zohnat? Ako mam vystalt klietku? Naspodok noviny potom deky,alebo nejaky iny sposob? Je vhodne krmivo pre steniatko Labradora: Eukanuba - Puppy Large Breed,alebo mi viete doporucit nieco lepsie? (Ak ano tak mozte dat aj link).Este k tym odmenam ked steniatko urobi neco dobre,tak mu mam dat napr. piskotku,alebo radsej nieco psie? Ak ano co?
Dávid_Bodnár

Poslaťod Nils » 5. Apr 2007, 12:46

Dávid, bývaš v meste?? Predpokladám, že áno. Navštív niekoľko chovateľ. obchodov a tam sa poobzeraj a pospytuj na klietky a všetko okolo nich, nekupuj hneď prvú, ktorú zbadáš alebo ti "niekto" poradí. Potom zbehni do kníhkupectva(alebo priamo v chovprodukte) a kúp si aspoň zo 2 knihy o chove/plemene psa. Poriadne si ich preštuduj. Potom sa spoj s chovateľom(najlepšie skúsiť viacerých) a pýtaj sa a zapisuj si (o kontaktoch písali už iní...), potom si ešte raz polož otázku, či psa chceš a či si ochotný pre to dlhodobo obetovať čas, peniaze, energiu a aj určitý komfort. Potom opäť navštív chovateľské potreby(najlepšie s niekým, kto o psoch čosi vie a nakúp všetko, čo treba. A po tom sa rozhodni...

Písal som to len tak narýchlo, snáď som na nič nezabudol...
V MINULOSTI SOM BOL DOSŤ NAMYSLENÝ, ALE DNES UŽ NEMÁM ŽIADNU CHYBU !

Keď auto - tak žihadlo! Keď žena - tak ohnivá! Keď pes - tak PITBULL !
Obrázok užívateľa
Nils

Poslaťod Priscilla » 5. Apr 2007, 17:09

evulkak píše:Papierový pes dostane pôvod o plemene od veterinára hneď po narodení.

Veterinár nemá s vystavovaním PP nič dočinenenia! PP vystavuje plemenná kniha. Veterinár tak nanajvyš šteniatka otetuje alebo očipuju a potvrdí to do papierov pre plemennú knihu.
A ani plemenná kniha nevystavuje rodokmene hneď po narodení. Zväčša sú hotové a doručené chovatelovi až tesne pred odberom šteniatok.
Ale je pravda, že si treba dávať pozor na nepoctivcov, ktorí predávajú šteniatka (najmä z jedného vrhu) aj s PP aj bez. Buď sa jedná o nepoctivcov, ktorí falšujú rodokmene, alebo o takých, ktorí porušujú základný predpis chovu psov s PP a to že PP je nedeliteľnou súčasťou psa. Možno si poviete, nie je to jedno, mne aj tak na PP nezáleží, ale keď chovateľ klame v tomto, ktovie v čom inom ešte...

Dávid_Bodnár píše:No tak asi bude ten Labrador...Najprv som chcel s PP,ale vcera som sa stretol s jednym znamym a my vravel ze on chova Labradorov a bude mat aj steniatka...Tak som sa potesil,lebo vravel ze aj cenu mi spravi...Ale su bez PP...

Rozhodne si pri kúpe labradora bez PP dajte veľmi veľký pozor! Labrador je plemeno trpiace na pomerne veľa dedičných ochorení - dysplázia bedrových a lakťových kĺbov, očné choroby... Pri psoch bez PP je riziko týchto chorôb oveľa váčšie, nakoľko sa v chove psov s PP takéto choroby sledujú a postihnutý jedinci sa z chovu vylučujú. Ja osobne by som si teda bez PP, nekúpila žiadne plemeno...
Ak je dôvodom takéhoto rozhodnutia len cena, ušetríte možno pár tisíc korún, ale len kvalitné krmivo pre psa takejto veľkosti vás ročne vyjde na takých 10 000. Za celý život psa to presahuje 100 000... A oproti tomu je tých pár tisíc, čo ušetríte pri kúpe maličkosť.
Priscilla

Poslaťod Dávid_Bodnár » 5. Apr 2007, 17:21

Priscilla: No vies Labradora bez PP som videl aj za 1.000,-Sk...Normalne tak cca. 3.000,-Sk a s PP som jednemu pisal tam mi napisal ze 12.000,-Sk...A to sa mi zda moc...A da sa nejako zistit pri kupe bez PP ci je v poriadku,alebo je to nemozne?

KLIETKA: Rozhodol som sa klietku spravit sam doma...Viem ako nato,stiahol som par manualov,tak som zvedavi...Ked naucim psika na klietku a potom ked sa uz do nej nezmesti,ju dam prec tak to bude prenho velka "rana do srdca" alebo to dokaze zniest? A aka by mala byt V,Š,H klietky? V manualoch je to nasledovne: V-70cm , Š-100cm , H-70cm...Ale ja by som chcel pozmenit na: V-100cm , Š-100cm , H-50cm...Diky
Dávid_Bodnár

Poslaťod rybicka » 5. Apr 2007, 17:58

David ja osobne som velmi proti klietkam. Ak mas dvere od miestnosti, tak mu sprav pelech v kuchyni, alebo na chodbe a ked budete prec, tak zatvaraj od miestnosti kam nechces, aby chodil. Ja klietky v byte neuznavam, pretoze byt je aj tak maly priestor, tak preco ho zatvarat este do mensieho??? Nechajte mu v nepritomnosti kuchynu, alebo chodbu celu. Potom ti staci len nejaky pelech...inak ohladne toho PP, suhlasim s Priscillou, ano s PP je steniatko drahe, ale ak najdes dobreho chovatela, poradi ti so vsetkym, co budes potrebovat vediet, ako sa pripravit, bude sa zaujimat o psa aj ked uz bude byvat u teba, poradi s cimkolvek a ak je to naozaj dobry chovatel, neataji ani pripadne problemy, ktore mohli mat rodicia stenata. Dedicnu chorobu zistis az ked sa u stenata prejavi. Ak das za stena s PP 12tis. a potom budes utracat peniaze len na krmenie a potrebne ockovania, usetris ovela viac, ako ked budes mat bez PP a stena by ochorelo, pretoze ak si clovek, ktory nevyhodi psa v okamziku, ked s nim zacnu byt problemy, tak ta liecenie chorob bude stat ovela ovela viac....a suhlasim aj s Nilsom, naozaj si dobre rozmysli, ci si ochotny sa psovi prisposobit-zmena stylu zivota, cas, starostlivost-labrador potrebuje denne poriadne vybehat-ako kazdy pes...pes nie je zalezitost na rok na 2, ale ak bude zdravy, tak aj na 12 rokov....kupo si knihu o labradoroch-je ich vela o vychove priamo tohto plemena a povahe tohto plemena....
Zaujíma ma uplne všetko o psoch. Mam 2 milacikov, krizenku husky a vlkodavku. Zboznujem ich
Obrázok užívateľa
rybicka

Poslaťod Dávid_Bodnár » 5. Apr 2007, 18:11

ANO sme rzmysleny CHCEME PSA!!! To s tym ze je urcita vyhoda kupit stena s PP je pravda...Ale 12.000,-Sk sa mi zda dost vela...A ked ochorie stena s PP tak vyhodim za neho tazke prachy a budem musiet tak isto platit za liecbu ako u stenata bez PP a teraz si myslim ze je rozmyslat preco kupit bez PP...Este k tej klietke...ked som si precital tento text: http://www.efauna.sk/pes/klec/index.php tak som sa rozhodol pre klietku...Len som chcel vediet ci mam na prvy krat spravit velku aby sa aj v dospelosti tam zmestil alebo mensiu a potom ked mu uz bude mala tak ju odstranim a uz nebude spat v klietke...
Dávid_Bodnár

Poslaťod Priscilla » 5. Apr 2007, 20:17

A este nieco, ak kupite psa bez PP ukratite tim mozno Vase deti o cinnosti, ktore by mohli robit len so psom s PP - vystavy, chov, niektore psie sporty na vrcholovej urovni... Aj ked teraz mozno Vase deti take plany nemaju, moze to prist casom... Zacnu napriklad so psom behat agility a budu velmi uspesni a bude im luto, ze sa nemozu zucastnit majstrovstiev sveta... Lebo na tie mozu len cistokrvne psy s PP...
Priscilla

Poslaťod sylva » 5. Apr 2007, 21:20

Myslím, že u človeka, ktorý vidí rozdiel medzi psom s PP a bez PP len ako rozdiel medzi 12.000 a 3.000,- SK ťažko zaváži, že majitelia budú ukrátení o možnosť vystavovať, či podieľať sa ďalej v chove. Mňa napadá iné. Prečo teda práve labrador, keď labrador bez PP nie je labrador. Čo ak predkovia rodičov nemali s labradorom nič spoločné?
Ďalej tu bolo spomínané, že pri kúpe šteňaťa bez PP nedostaneš k psovi ani kúpnu zmluvu. To hádam záleží na konkrétnom človeku, ktorý psa predáva, či si dá tú námahu. Nevidím žiaden súvis.
sylva

Poslaťod rybicka » 6. Apr 2007, 2:37

sylva suvislost je s tym, ze vetsinou v kupnej zmluve uvadza chovatel to, ze chce mat ako prvy pravo na odkupenie psa, ak sa ho majitel chce alebo musi vzdat-cize sa zavazuje, ze sa zaujima o to, co sa s tym psom aj u noveho majitela deje, vetsina dobrych chovatelov v kupnej zmluve zarucuje poradenstvo a podobne vyhody....v tom ja vidim suvislost...
Obrázok užívateľa
rybicka

Poslaťod Dávid_Bodnár » 6. Apr 2007, 15:19

1. Mohol by mi niekto poradit s tou klietkou,(domcekom)??? Ak ho naucim na nu ta ju bude vyzadovat az do konca zivota? Alebo,ked mu ju v urcitom veku zlikvidujem (z dovodu ze mu bude mala...),tak ako to bude znasat?

2. A este ake krmivo by ste mi doporucili pre Labradora? Alebo ako zistim ktore mu chutia a ktore nie? Tym ze mu budem davat rozne znacky? Ale ze to vraj neje dobre...

3. Kolko krat denne papa take steniatko? V akych mnozstvach? A ako dlho mu mam nechat misku s jedlom aby papal? (Cital som ze cca. 15-20min)...

4. Ak ho donesiem tak ho mam krmit takou znackou krmiva akou bolo krmene u chovatela,alebo mozno ju zmenit?

5. A treba steniatku davat nejake vytaminy k strave? Ak ano tak ake a v akych mnozstvach? Cital som: "Vitamín C má priaznivý efekt na rozvoj štruktúry kostí šteniatka. Tvoje šteniatko potrebuje vitamín C, predovšetkým keď rastie. Vitamín C aktivuje produkciu kolagénu, ktorý je nevyhnutný v čase rastu. Ja ho svojim rastúcim psom podávam vždy. Dodržiavaj to počas celého obdobia rastu, maximálne dve 1000 mg tablety denne." Je do dobre davat? A je to normalny vitami C aky jeme aj mi ludia kupeny v lekarni?
Dávid_Bodnár

Poslaťod rybicka » 6. Apr 2007, 18:38

David, vsetky tieto otazky a odpovede na ne najdes v hociakej knihe o labradoroch a tieto otazky ti ma zodpovediet chovatel, od ktoreho si beries steniatko....inak na klietku ti odpovedat neviem, nikdy som ju nepouzivala-ale keby, tak by som urobila neskor take nieco, ze vnutro klietky mu necham a okolo toho dam len cca 20 cm okraje, aby mal pocit, ze je to stale jeho miesto, len trochu zmenene... ake krmivo, to sa pozri tu na fore do temy krmiva, tam ich je popisanych vela, zo zaciatku krm tym, cim chovatel a tak po 2 tyzdnoch to zacni miesat 1/2 na 1/2 minimalne na tyzden a potom mozes krmit inou znackou. To ci mu vyhovuje krmovi zistis napr. z jeho stolice, nesmie byt riedka, ale ani zapchova, ci nevracia, ci zerie, alebo to zrat nechce. Znacky men vzdy postupne, nie hned a okamzite. Ak mu jedno nesadne, tak kup druhe a pomaly to zmiesavaj, nez prejdes uplne na ine krmivo. Vitamin C je potrebny, ale pripadne sa mozes opytat aj veterinara, v akom mnozstve, lebo netreba to prehanat.
Obrázok užívateľa
rybicka

Poslaťod sylva » 10. Apr 2007, 7:19

sylva suvislost je s tym, ze vetsinou v kupnej zmluve uvadza chovatel to, ze chce mat ako prvy pravo na odkupenie psa, ak sa ho majitel chce alebo musi vzdat-cize sa zavazuje, ze sa zaujima o to, co sa s tym psom aj u noveho majitela deje, vetsina dobrych chovatelov v kupnej zmluve zarucuje poradenstvo a podobne vyhody....v tom ja vidim suvislost...

Zvláštna logika :twisted: Súvislosť tam nikde nevidím. Toto všetko bez problémov urobí i človek, ktorý predáva psa bez PP. To predsa nesúvisí s tým, či má pes PP, ale s tým, čo je to za človeka.
sylva

Poslaťod DKo » 10. Apr 2007, 7:51

Ešte som sa nestretol s prípadom, že by niekto po prvom psovi známeho pôvodu zatúžil po ďalšom s neznámym pôvodom, a poznám mnohých, u ktorých to bolo naopak = po prvom čistokrvnom psíkovi bez PP chceli ďalších už len s PP. LR je značne populárne plemeno a s popularitou rastú nemalou mierou rozdiely a riziká medzi psami so známym a neznámym pôvodom. Ale bez ohľadu s alebo bez PP som čítal jednu veľmi užitočnú radu: pri výbere šteňaťa si slušným spôsobom preklepnite hlavne chovateľa zo všetkých možných i nemožných strán a nezabudnite ani na tému: predkovia šteňaťa.
DKo

PredchádzajúciĎalší

Späť na O psoch - rôzne

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 37 hostia