rumpel, som nenapisala, ze som proti kupirovaniu usi a za kupirovanie chvostov, to tu nikde nie je...
nils...viem, ze ty sa s tym vyrovnas velmi lahko
rea poviem ti osobny nazor z tej fotky sa mi viac paci psik s polozenymi usami, ako zo zdvihnutymi...a zrovna u tychto konkretnych psikov velky rozdiel vo velkosti nie je, takze si myslim, ze tu kupirovanie nebolo potrebne, lebo nema tak velke a plandave ucho, aby mu nehrozilo rovnake nebezpecenstvo poranenia, ako u toho stojaceho-moj nazor samozrejme.....
vseobecne, nehovorim o ziadnom tyrani, ved usi aj chvosty sa kupiruju este malym steniatkam, ktore z toho vyrastu-to by potom tyranie muselo byt aj tetovanie...nehlasim sa k ziadnemu hnutiu, len hovorim, ze osobne by som svojmu psovi asi kupirovat usi nedala....
viem, ze pri pracovnych plemenach-podla typu pracnej "naplne", je to nevyhnutne, aj viem, ze niektori psy vyzeraju lepsie kupirovani-ale ako napisal Nils, nie je to len o estetike a len KVOLI estetike by som kupirovat nedala. Ak by som vedela, ze chcem a budem mat pracovne plemeno, ktore by si bez kupirovanych usi mohlo pri praci velmi ublizit, pristupila by som-je to stale lepsie, ako keby mi mal kvoli roztrhnutemu uchu vykrvacat....ak by som nechcela a nemala take plemeno, som proti....takze asi tak.....
Zaujíma ma uplne všetko o psoch. Mam 2 milacikov, krizenku husky a vlkodavku. Zboznujem ich