[quote="Nils"][
Zolo, to snáď nemyslíš vážne..quote]
Veruže to myslím vážne! Ktosi tu hovoril o menšom počte nervových zakončení. Ale to predsa nie je o počte receptorov a o dendritoch! Je fakt, že som už zo školy dávno preč, ale nejasne si spomínam na isté pasáže fyziológie, tak zalistujem v pamäti. Vzruch (akéhokoľvek druhu) vzniká pôsobením podnetu na receptor. Aby v receptore vzniklo podráždenie, tak podnet musí mať prahovú hodnotu (intenzita, rýchlosť). Ak prah nedosiahne, nevzniká nič - je to na princípe všetko, alebo nič. Tu je práve podstata. Termínus technikus "bolesť" vzniká až po vyhodnbotení v mozgu, nie v receptore. Prenos cez synapsy musí prebehnúť tam i späť. A tu vidím možnú príčinu : buď je podnet pre CNS týchto psov (oproti iným slabší), alebo prebehne nejaká inhibícia (chemická?) v synapse. Že títo psi majú reakciu na bolesť nižšiu ako je priemer, je fakt. Niečo môže zastrieť adrenalín po psychyckej stránke, ale ja hovorím o fyziológii. A na mojej bandočke to môžem dokázať - bez vzruchu a bez adrenalínu - úlne z kľudu. Je ešte jedna možnosť, že stacionárne podráždenie (vzniká nie v jednom, ale v celej skupine neurónov. Ak reaguje telo na jeden podnet niekoľkými činnosťami ide o divergenciu, ak reaguje na niekoľko podnetov súčasne, ale slabo, ide o oklúziu. A myslím, že práve prevaha oklúzie u týchto psov je to, prečo na bolesť tak spontánne ako priemerná vzorka psov nereagujú.