Mýty o psoch

Tu si môžete vymieňať chovateľské skúsenosti, a písať sem všetko, čo nepatrí do iných koloniek.

Poslaťod Jaro » 16. Okt 2007, 14:31

DKo píše:
Jaro píše:Dusan to nechci aby som sa smial. Co je lahsia korist bazantik co nevie lietat alebo mys co je zalezena v diere.
Mne tvoj úsmev neuškodí podobne ako mačka neuškodi zdravému dospelému bažantovi a teraz je v polí myší skutočne hojne, aj včera som 2 skoro neprisúpil. Inak aj naše potvory majú svoje obľubené náleziská mačiek a patrične sa podieľajú na zvyšovaní ich kondičky, čím zvyšujú aj svoju. Ani ja nepatrím k mačkomilom a ak pes zadrhne mačku v poli, je to proste jej smola, mala byť obozretnejšia.

Dusan ja viem ze my sa pochopime hoci mozeme mat na vec uplne ine nazory . O tom to je . :wink:
Obrázok užívateľa
Jaro

Poslaťod Amaguk » 16. Okt 2007, 14:33

Jaro píše:
psa na malych mackach necvicis . su to vlohy psa ktore zdedil po predkoch . ako chces psa naucit aby zabil macku ??? zabijes ju ty ? myslis ze to pochopi . je to v psoch geneticky zakodovane ze macka je pre psa len korist . Nikdy som psa neucil zabijat macky do dnes som na to neprisiel ako sa to da . Jednoducho to ti psy maju v sebe . Hold zase nieco matka priroda zle zariadila .

nesuhlasim, je to nepresna generalizacia tvrdit, ze matka priroda v psoch, ako zivocisnom druhu, geneticky zakodovala potrebu lovit/zabijat macky.
vo volnej prirode sa predatori navzajom nelovia a nezabijaju.
ja mam doma prirodne plemeno s velmi silne rozvinutym loveckym pudom, ale eni jeden z nich nepovazuju macky za korist, ktoru treba zabijat, skor za zaujimavy objekt na hranie...
Obrázok užívateľa
Amaguk

Poslaťod Jaro » 16. Okt 2007, 14:35

Amaguk píše:
Jaro píše:
LOVECKY PES - hovori ti to nieco , vies na co sa vyuziva , vies na co bol slachteny ?

Mam psa na robotu tak nech si ju robi popri tom ze mi je spolocnikom a kamaratom . Nemam psa aby lezal na gauci a nudil sa . Pouzivam ho k tomu k comu bol slachteny a 100rocia vyuzivany.

lovecky pes bol slachetny na zabijanie maciek??? :shock:

lovecke plemena boli predsa slachtene na to, aby lovcom/polovnikom pomahali pri love... :mrgreen:

lovecky pes bol vyuzivany a jeho vlohy boli prehlbovane aj na tlmenie skodnej - lisky , macky atd . a ak uz si spomenieme na severske psy napr karelsky medvedi pes tak su tieto jedince tak ostre ze nemaju problem ist do kontaktu z vlkom ci medvedom . takze macky nie vlky ano ? alebo ako to vlastne ma byt .
Obrázok užívateľa
Jaro

Poslaťod Jaro » 16. Okt 2007, 14:39

Amaguk píše:
Jaro píše:
psa na malych mackach necvicis . su to vlohy psa ktore zdedil po predkoch . ako chces psa naucit aby zabil macku ??? zabijes ju ty ? myslis ze to pochopi . je to v psoch geneticky zakodovane ze macka je pre psa len korist . Nikdy som psa neucil zabijat macky do dnes som na to neprisiel ako sa to da . Jednoducho to ti psy maju v sebe . Hold zase nieco matka priroda zle zariadila .

nesuhlasim, je to nepresna generalizacia tvrdit, ze matka priroda v psoch, ako zivocisnom druhu, geneticky zakodovala potrebu lovit/zabijat macky.
vo volnej prirode sa predatori navzajom nelovia a nezabijaju.
ja mam doma prirodne plemeno s velmi silne rozvinutym loveckym pudom, ale eni jeden z nich nepovazuju macky za korist, ktoru treba zabijat, skor za zaujimavy objekt na hranie...

amaguk neviem akeho mas psa doma podla obrazku susdim malamuta - prirodne plemeno ktore inuiti nevyuzivali na lov . dokonca som videl prirodopisny film v ktorom majitelia tychto psov ( inuiti ) chovali ine plemena psov na ich ochranu pred ladovymi medvedmi .
Naposledy upravil Jaro dňa 16. Okt 2007, 14:40, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
Jaro

Poslaťod Kaca » 16. Okt 2007, 14:39

Jaro píše:Takze ad1 - pocula si zle . ziadny pes nema na to aby lisku roztrhal su to rovnocenny superi . je to o tom dostat macku z brloha . ak sa bavime o brloharoch - teriery a jazveciky . urcite taka argentina by macku roztrhla . nepochybujem
ad2 - vidis kam to ten clovek speje a mi ideme sudit psa
ad3 - ochota ist po stope nie je vlohova vlastnost , durenie zveri ano . stopovanie musis naucit to ti povedia aj sportovy kynologovia . co sa tyka vloh museli by sme to rozdelit na stavace , retrivre a spaniele , durice a farbiare a pod aby som ti mohol napisat co jednotlive psy musia mat za vlohy .

OK, tak inac: podla mna aj na stopu musi mat urcite vlohy, niektori psi sa v stopach vyzivaju, ini sice idu, ale nie nejako ochotne (hovorim o normalnej kynologii). Ak mozes, napis mi do SS vlohy pre spanielov, skusim to porovnat s krpatou :D.
My nesudime psa, my sudime cloveka... Poznam par majitelov psov, ktori macky lovia, ti ludia sa ale snazia im v tom zabranit, a ked sa niekedy stane, ze to nestihnu, tak sa tym aspon nepysia. Myslim, ze vies, kde je ten rozdiel. Myslim, ze si to nemyslel tak, ako si to napisal, ale napisane to bolo velmi "nesikovne" a z toho sa tu rozvinula tato debata.
Vodca svorky :)
Obrázok užívateľa
Kaca

Poslaťod DKo » 16. Okt 2007, 14:40

Amaguk píše:vo volnej prirode sa predatori navzajom nelovia a nezabijaju
Ale áno a u niektorých funguje aj kanibalizmus.
Psy poväčšou nedrhnú mačky z vlastného dvora, ale iba cudzie, ktoré pokladajú za votrelcov. Inak rád by som si pozrel, ak by existovala štatistika, koľko mačiek zadrhnú psy verzus koľko ich zahynie pod kolesami áut.
DKo

Poslaťod Kaca » 16. Okt 2007, 14:42

DKo píše:nak rád by som si pozrel, ak by existovala štatistika, koľko mačiek zadrhnú psy verzus koľko ich zahynie pod kolesami áut.

Auta vyhravaju na celej ciare. Vidim to denne :( Priemerna dlzka zivote volne behajucej macky su vraj 2 - 3 roky
Vodca svorky :)
Obrázok užívateľa
Kaca

Poslaťod Jaro » 16. Okt 2007, 14:47

Amaguk to si ako na to prisla ze predatori sa medzi sebov nelovia a nezabijaju ?

uvediem priklad : kosatka drava a zralok ludozravy , gepard stihly a hyena , medved hnedy a medved baribal . chces viac prikladov ?
Obrázok užívateľa
Jaro

Poslaťod Amaguk » 16. Okt 2007, 14:49

DKo píše:
Amaguk píše:vo volnej prirode sa predatori navzajom nelovia a nezabijaju
Ale áno a u niektorých funguje aj kanibalizmus.
Psy poväčšou nedrhnú mačky z vlastného dvora, ale iba cudzie, ktoré pokladajú za votrelcov. Inak rád by som si pozrel, ak by existovala štatistika, koľko mačiek zadrhnú psy verzus koľko ich zahynie pod kolesami áut.

nehovorim o zabijani v pripade obrany napr. svorkoveho teritoria (napr. tie macky votrelci) ale o loveni a zabijani za ucelom ziskania potravy - to su rozlicne typy spravania.

aky vnutrodruhovy kanibalizmus mas konkretne na mysli?
Obrázok užívateľa
Amaguk

Poslaťod DKo » 16. Okt 2007, 14:50

Jaro píše:chces viac prikladov ?
diviak a poľovník 8)
DKo

Poslaťod Amaguk » 16. Okt 2007, 14:52

Jaro píše:Amaguk to si ako na to prisla ze predatori sa medzi sebov nelovia a nezabijaju ?

uvediem priklad : kosatka drava a zralok ludozravy , gepard stihly a hyena , medved hnedy a medved baribal . chces viac prikladov ?

ok, tak radsej hovorme konkretne o druhu canis lupus a jeho zdrojoch potravy
Obrázok užívateľa
Amaguk

Poslaťod Jaro » 16. Okt 2007, 14:54

DKo píše:
Jaro píše:chces viac prikladov ?
diviak a poľovník 8)

he he aj taky by sa nasiel , ak si cital dusan moj clanok na PID
Obrázok užívateľa
Jaro

Poslaťod DKo » 16. Okt 2007, 14:54

Amaguk píše: o druhu canis lupus
canis lupus a canis domesticus sa majú prenáramne radi, a lupus má domestica radšej, kedže lupus býva hladnejší a domesticus mastnejší.
Naposledy upravil DKo dňa 16. Okt 2007, 14:56, celkovo upravené 1
DKo

Poslaťod Jaro » 16. Okt 2007, 14:56

Amaguk píše:
Jaro píše:Amaguk to si ako na to prisla ze predatori sa medzi sebov nelovia a nezabijaju ?

ok, tak radsej hovorme konkretne o druhu canis lupus a jeho zdrojoch potravy

ak sa budeme bavit o druhu canis domesticus a jeho zdroj potravy tak skoncime pri tom ake granule su najlepsie . ale ak chces moji zeru varene maso a aj surove . :wink:

a ak budeme preberat stravu canis lupus tak mozeme zacat mysami a skoncime pri jelenoch cez ovce a pod .
Naposledy upravil Jaro dňa 16. Okt 2007, 14:57, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
Jaro

Poslaťod Amaguk » 16. Okt 2007, 14:56

Jaro píše:lovecky pes bol vyuzivany a jeho vlohy boli prehlbovane aj na tlmenie skodnej - lisky , macky atd . a ak uz si spomenieme na severske psy napr karelsky medvedi pes tak su tieto jedince tak ostre ze nemaju problem ist do kontaktu z vlkom ci medvedom . takze macky nie vlky ano ? alebo ako to vlastne ma byt .

domnievam sa, ze je doste velky rozdiel branit sa proti vlkovi ci medvedovi a proti macke... :P :mrgreen:
Obrázok užívateľa
Amaguk

PredchádzajúciĎalší

Späť na O psoch - rôzne

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 12 hostia