Mýty o psoch

Tu si môžete vymieňať chovateľské skúsenosti, a písať sem všetko, čo nepatrí do iných koloniek.

Poslaťod DKo » 16. Okt 2007, 13:49

Jaro píše:co asi zerie macka co sa pohybuje po poli?
Kua Jaro, vieš veľmi dobre, že teraz sú temer výlučne hlodavce, teda najviac myši.
DKo

Poslaťod Amaguk » 16. Okt 2007, 13:51

DKo píše:
Kua Jaro, vieš veľmi dobre, že teraz sú temer výlučne hlodavce, teda najviac myši.

presne tak!
Obrázok užívateľa
Amaguk

Poslaťod Jaro » 16. Okt 2007, 13:51

Kaca píše:
Jaro píše:Pochopis raz ked budes vyuzivat psa v praxi .

Nechapem polovnu prax, pri ktorej sa zabijaju macky... Viem, ze niektori polovnici "cvicia" psov na malych maciatkach. Pripada mi to zvratene. Nie som sice polovnik (a nikdy nim nebudem), ale napriklad krpata mi macku vysteka, ALE JEJ NEUBLIZI. Pokial by ju macka napadla (hoci si to neviem predstavit), mozno by ju zakusla, ale zije s 5 mackami pod jednou strechou a rozlisuje cudzie a domace. Proti cudzim teritorium brani, domace obranuje. A naozaj neviem, preco je zabitie macky take potrebne pre loveckeho psa... :(

psa na malych mackach necvicis . su to vlohy psa ktore zdedil po predkoch . ako chces psa naucit aby zabil macku ??? zabijes ju ty ? myslis ze to pochopi . je to v psoch geneticky zakodovane ze macka je pre psa len korist . Nikdy som psa neucil zabijat macky do dnes som na to neprisiel ako sa to da . Jednoducho to ti psy maju v sebe . Hold zase nieco matka priroda zle zariadila .
Obrázok užívateľa
Jaro

Poslaťod Amaguk » 16. Okt 2007, 13:53

Nils píše:nejak sa to posunulo, možno načase opýtať sa na ďalší mýtus o necvičiteľnosti niektorých plemien psov. teraz nechcem hovoriť o dispozíciách a šľachtiteľských/chovateľských zámeroch s konkrétnym cieľom a účelom ale o tom, či niektoré plemená sú jednoducho takmer necvičiteľné. osobne taký prípad nepoznám, ale dosť by ma zaujímalo čo sa dokáže naučiť a zvládnuť napr. taký čau-čau...

zasvisi od toho, co povazujes za "cvicitelnost". pozna dvoch cau-cauov, ktori su normalne vychovany, ovladaju zakladnu poslusnost a pod. Pre potreby domaceho milacika su uplne ok. :)
Obrázok užívateľa
Amaguk

Poslaťod Jaro » 16. Okt 2007, 13:54

DKo píše:

Dusan to nechci aby som sa smial . Co je lahsia korist bazantik co nevie lietat alebo mys co je zalezena v diere . Ale to uz asi zachadzam pridaleko lebo asi macka zerie len mysi a pije mlieko .
Obrázok užívateľa
Jaro

Poslaťod oreganka » 16. Okt 2007, 13:55

Nils, neviem ako konkr. cau cau, ale su plemena, ludovo nazyvane primitivne (cs.vlciak, lajka ..) ktore maju v sebe povedzme hodne z vlka (nezavislost, plachost - nie v zmysle bojazlivosti) a tie v klasickom ponimani cvika vycvicit nejde, potom su tu tiez plemena, ktore maju vrodene sa v istych situaciach rozhodovat sami (ovciari) a tento instinkt je tiez NAD akykolvek klasicky vycvik. V oboch pripadoch je spoluzitie s clovekom okay, len clovek musi tieto danosti plemena RESPEKTOVAT, snazit sa o spolupracu a nie o jesitne presadzovanie ludskej ´sily´, lebo to skonci zle.
oreganka

Poslaťod Amaguk » 16. Okt 2007, 13:56

Jaro píše:
Amaguk píše:
Jaro píše:
Amaguk píše:
Jaro píše:ta macka si tu koleduje hahahahaha . moj uz ma 40 takych umnaukanych trofeji . :D :D :D :D

to sa teda mas cim chvalit!

a ty ich mas kolko? A kolko zastrelenych psov? :evil:

amaguk asi ti nic nevravi pojem polovne upotrebitelny pes vsak .... vyuzivany v praxi na tlmenie skodnej .

ohladom zastrelenych psov sa tu nebudem bavit . nie je to lovecke forum ! tam si o tom mozeme pokecat .

praveze mi vravi. :( podobne ako ten "krasny" vyraz "skodna zver" - to je tiez je sucast mytologie vas v zelenych kamizolach - pre koho je ta zvar "skodna"? Co to vlastne znamena???
A dakujem, o lovecke forum nemam ani najmensi zaujem, zabijanie zvierat ako sposob travenia volneho casu ma nezaujima a zastreleneho psa nepovazujem za lovecku trofej, ktorou sa treba pochvalit.
takze som presvedcena, ze o zastrelenych psoch polovnikmi sa treba bavit prave na psickarskom fore.

co asi zerie macka co sa pohybuje po poli ? obilie to nebude hoci aj ochranari tvrdia ze vlk je bylinozravec ked nema dostatok koristi . Mozno aj ta macka si vysla na ovos alebo psenicu alebo zeby male bazanticata co nevedia lietat ?

cisto teoreticky: preco by macka, ktora je selma ergo predator a obligatorny masozravec, nemohla zrat male bazantiatka? Preto, aby tebe viacej zostalo a mohol si ich viac picnut? :?: :twisted:
Obrázok užívateľa
Amaguk

Poslaťod Kaca » 16. Okt 2007, 14:00

Jaro píše:[
psa na malych mackach necvicis . su to vlohy psa ktore zdedil po predkoch . ako chces psa naucit aby zabil macku ??? zabijes ju ty ? myslis ze to pochopi . je to v psoch geneticky zakodovane ze macka je pre psa len korist . Nikdy som psa neucil zabijat macky do dnes som na to neprisiel ako sa to da . Jednoducho to ti psy maju v sebe . Hold zase nieco matka priroda zle zariadila .

Neviem, ci to psi maju v sebe. Aspon o polovnikoch toho vela neviem, tam si vzdy necham poradit. Ale ked som napriklad krpatu priniesla domov (koker), v pohode spala s mackou v jednom pelisku. Ziadnu "druhovu nenavist" som tam nevidela. Pritom, pokial dnes pride na dvor cudzia macka, vysteka ju. A zazenie na strom.
Btw, s tymi bazanticatami mi to nenapadlo, davam Ti za pravdu. Ale co take macky, co ziju len pri dome (resp. vnutri, ako niektore moje)? Uznavam, ze macka moze byt "skodna". Ale potom je "skodna" aj jastrab, sokol a ostatne dravce, ci nie? Aj tie sa zabijaju v danom ekosysteme?
Vodca svorky :)
Obrázok užívateľa
Kaca

Poslaťod Jaro » 16. Okt 2007, 14:01

Amaguk píše:
Jaro píše:
Amaguk píše:
Jaro píše:
Amaguk píše:
Jaro píše:ta macka si tu koleduje hahahahaha . moj uz ma 40 takych umnaukanych trofeji . :D :D :D :D

amaguk asi ti nic nevravi pojem polovne upotrebitelny pes vsak .... vyuzivany v praxi na tlmenie skodnej .

ohladom zastrelenych psov sa tu nebudem bavit . nie je to lovecke forum ! tam si o tom mozeme pokecat .

praveze mi vravi. :( podobne ako ten "krasny" vyraz "skodna zver" - to je tiez je sucast mytologie vas v zelenych kamizolach - pre koho je ta zvar "skodna"? Co to vlastne znamena???
A dakujem, o lovecke forum nemam ani najmensi zaujem, zabijanie zvierat ako sposob travenia volneho casu ma nezaujima a zastreleneho psa nepovazujem za lovecku trofej, ktorou sa treba pochvalit.
takze som presvedcena, ze o zastrelenych psoch polovnikmi sa treba bavit prave na psickarskom fore.

co asi zerie macka co sa pohybuje po poli ? obilie to nebude hoci aj ochranari tvrdia ze vlk je bylinozravec ked nema dostatok koristi . Mozno aj ta macka si vysla na ovos alebo psenicu alebo zeby male bazanticata co nevedia lietat ?

cisto teoreticky: preco by macka, ktora je selma ergo predator a obligatorny masozravec, nemohla zrat male bazantiatka? Preto, aby tebe viacej zostalo a mohol si ich viac picnut? :?: :twisted:

nerozumiem tomuto ? vies preco je bazant nutny na poli ? to nie je o mojom jedalnicku ani o tom picnut nieco . ak vies ake su stavy bazantov vdaka chemikaliam tak sa dovtipis preco sa bazanty skoro vobec v niektorych lokalitach nestrielaju . Ako urcite vies chov bazantov ako aj inej zveri je planovany podla urcitych kriterii a ze nemozes prist a strelit si co si brucho pyta .
Obrázok užívateľa
Jaro

Poslaťod Amaguk » 16. Okt 2007, 14:02

oreganka píše:Nils, neviem ako konkr. cau cau, ale su plemena, ludovo nazyvane primitivne (cs.vlciak, lajka ..) ktore maju v sebe povedzme hodne z vlka (nezavislost, plachost - nie v zmysle bojazlivosti) a tie v klasickom ponimani cvika vycvicit nejde, potom su tu tiez plemena, ktore maju vrodene sa v istych situaciach rozhodovat sami (ovciari) a tento instinkt je tiez NAD akykolvek klasicky vycvik. V oboch pripadoch je spoluzitie s clovekom okay, len clovek musi tieto danosti plemena RESPEKTOVAT, snazit sa o spolupracu a nie o jesitne presadzovanie ludskej ´sily´, lebo to skonci zle.

cs vlciak nie je primitivne plemeno a cvici sa podobnym sposobom ako NO, obrany, stopy, etc.,
lajka patri medzi severske polovne plemena...
...takze to co pises vobec nesedi

ako som napisala, odpoved na tuto otazku spociva v definicii "cvicitelnosti", nie kazdy pes je vhodny na kazdy typ vycviku a nie kazde plemeno sa da cvicit rovnakymi metodami...
Obrázok užívateľa
Amaguk

Poslaťod Nils » 16. Okt 2007, 14:02

mal som na mysli aspoň základnú poslušnosť a ovládateľnosť, myslím, že pes, ktorý by na to nemal ani neexistuje, napriek tomu viacero plemien sa aj takéto základy učí podstatne ťažšie - rozdielna úroveň cvičiteľnosti u rôznych plemien... len som chcel zareagovať na mýtus,ktorý som viac ráz počul, že na "toto plemeno výcvik neplatí...alebo... tieto psy sa necvičia..."

...k Jarovi a poľovníctvu - my sme si túto debatu vybavili pred pár mesiacmi na niekoľkých stranách - takže ja len dúfam, že poľ. združenia a celý zväz sústreďujú všetky sily na aktivity ako presadiť pri plánovanom boome diaľnic na Slovensku budovanie koridorov pre divú zver....namiesto strieľania zver ohrozujúcich domácich zvierat/myslím, že pod kolesami hynie viac sŕn, diviakov a pod.../
V MINULOSTI SOM BOL DOSŤ NAMYSLENÝ, ALE DNES UŽ NEMÁM ŽIADNU CHYBU !

Keď auto - tak žihadlo! Keď žena - tak ohnivá! Keď pes - tak PITBULL !
Obrázok užívateľa
Nils

Poslaťod Jaro » 16. Okt 2007, 14:02

O chvilu tu budeme branit kravy a davat psom travu aby chudatka hovadzi dobytok nebol kantreny v podmienkach o akych sa vam ani nesniva . :idea:
Obrázok užívateľa
Jaro

Poslaťod Amaguk » 16. Okt 2007, 14:02

Jaro píše:
Amaguk píše:
Jaro píše:
Amaguk píše:
Jaro píše:
Amaguk píše:

nerozumiem tomuto ? vies preco je bazant nutny na poli ? to nie je o mojom jedalnicku ani o tom picnut nieco . ak vies ake su stavy bazantov vdaka chemikaliam tak sa dovtipis preco sa bazanty skoro vobec v niektorych lokalitach nestrielaju . Ako urcite vies chov bazantov ako aj inej zveri je planovany podla urcitych kriterii a ze nemozes prist a strelit si co si brucho pyta .

tak potom ja nerozumiem, preco ti tak vadi ta macka na poli...
Obrázok užívateľa
Amaguk

Poslaťod Jaro » 16. Okt 2007, 14:05

Nils píše:mal som na mysli aspoň základnú poslušnosť a ovládateľnosť, myslím, že pes, ktorý by na to nemal ani neexistuje, napriek tomu viacero plemien sa aj takéto základy učí podstatne ťažšie - rozdielna úroveň cvičiteľnosti u rôznych plemien... len som chcel zareagovať na mýtus,ktorý som viac ráz počul, že na "toto plemeno výcvik neplatí...alebo... tieto psy sa necvičia..."

...k Jarovi a poľovníctvu - my sme si túto debatu vybavili pred pár mesiacmi na niekoľkých stranách - takže ja len dúfam, že poľ. združenia a celý zväz sústreďujú všetky sily na aktivity ako presadiť pri plánovanom boome diaľnic na Slovensku budovanie koridorov pre divú zver....namiesto strieľania zver ohrozujúcich domácich zvierat/myslím, že pod kolesami hynie viac sŕn, diviakov a pod.../

Nils na rovinu SPZ nerobi nic len si drzi svoje fleky . Uvidime co bude po novom zakone . A dufam ze sa tam spomenie aj to psickarenie aby sa ludia nemusel bat o tych svojich chlapcov . V cesku to maju osetrene myslim si ze dobre . U nas je to ubohe .
Obrázok užívateľa
Jaro

Poslaťod Kaca » 16. Okt 2007, 14:06

O chvilu tu budeme branit kravy a davat psom travu aby chudatka hovadzi dobytok nebol kantreny v podmienkach o akych sa vam ani nesniva . Idea

Zial, este stale mam zle sny zo zazitkov, ked som brala maso z bitunku pre sluzobnych psov... Bolo to strasne, ale ked som protestovala (ked uz zabit, tak nech je to rychlo a cisto, nech zviera netrpi!), nebolo to nic platne - a to som sla s tym vtedy hoooooooooooooooodne vysoko... :( :oops: Niekedy sa az hanbim, ze som clovek...
Vodca svorky :)
Obrázok užívateľa
Kaca

PredchádzajúciĎalší

Späť na O psoch - rôzne

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 4 hostia