Potrebovala by som poradit nejaku lieteraturu k teme okrem Dostala: Chov psu - genetika v kynologicke praxi.
Pripadne ak mate nejake skusenosti alebo nazor na zaradovanie neplnochrupych psov do chovu a s nim spojenych pripadnych rizik...
D.
julieta píše:Ahoj Beira, to, či uchovniť alebo neuchovniť jedinca, ktorý nie je plnochrupí zavísí v prvom rade od podmienok klubu.
Môj názor je taký, že je to dosť podobné ako problematika týkajúca sa DBK.
Poviem pár príkladov z praxe.
Aj plnochrupí rodičia môžu dať chudozubé šteňa. Poznám prípad kde šteňaťu chýbajú 4 zuby a je po plnochrupých obidvoch rodičoch. Tento pes sa môže uchovniť, pretože klub povoluje chýbajúce max. 4 zuby z radov P a M. Ale v takom prípade sa odporúča spojenie s plnochrupým jedincom aby sa chudozubosť neprehlbovala, tzn. aby sa nestalo že potomkovia v nejakej ďalšej generácii budú úplne bez zubov.
V druhom prípade poznám prípady, kedy jednému s rodičov chýbajú zuby ale pri spojení s plnochrupou fenou/psom dá vždy plnochrupé šteňa.
To či bude štena plnochrupé alebo nie dosť závisí aj od počtu zubov starých rodičov šteňaťa. Čiže nedá sa predpokladať a s istotou vedieť že keď kúpiš štena po plnochrupých rodičoch že aj ono bude plnochrupý. Pretože ak sa v rodokmeni vyskytuje predok, ktorý nebol plnochrupý, šteňa tú predispozíciu má tiež. Genetika je úžasná vec. Tak isto je to aj u DBK. AJ po rodičoch s DBK 0/0 môže mať šteňa DBK typu 4/4......
To je môj názor.
julieta píše:Pre mňa chudozubosť nejaký veľký problém nepredstavuje, teda ak zvieratu nechýba nadmerné množstvo zubov. Zviera to nijako neobmedzuje v existencii ako napriklad DBK, DLK, problemy so srdcom, ladvinami, očami.....
A zase bolo by škoda nechovať na jedincovi, ktorý nie je plnochrupý ale má iné excelentné prednosti, bol by posilou do chovu a chov by sa prostrednícvom neho skvalitnil a posilnil by chovatelskú základňu. Keď by odovzdával kvalitné znaky a použil by sa druhý rodič plnochrupý, pravdepodobnosť že budú šteňatá chudozubé by bola 50/50. A ako som uz spomenula ani pri dvoch plnochrupých jedincoch to nie je 100percentne.
Genetika sa nedá predvídať.
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 35 hostia