Mna by tiez velmi zaujimalo pri kupe psa, preco prave tieto steniatka nemaju PP. To by bolo ako hlavne. Pretoze sa mi nezda az take tazke uchovnit psa. Kazdy majitel psa s PP, kede chce chovat je v prislusnom chovatelskom klube daneho plemena a tam mu poradca chovu povie podmienky na uchovnenie a podla toho sa riadi. A tiez treba dat pozor, ked niekto povie, ze steniatko nema PP, pretoze bolo posledne. To je riadna sprostost To balamutia kseftaci potencialnych zaujemcov, len aby si to stena konecne kupili a vypadli.
Este by som chcela vidiet oboch rodicov,ale to tiez nie je zaruka, ze tata je ich tata a zaujimalo by ma, kolko vrhov mala sucka a ako casto po sebe. Poznam zopar produkujucich a tie ich suky maju stence kazde haranie!
Dalej, preco su rodicia nechovni. Ci to kvoli povahe, nejakej exterierovej vade alebo zdravotnym problemom boli vyradeni z chovu (pri malych plemenach to byvaju najcastejsie luxacie pately, pri vacsich dysplazia a hlavne vada v povahe).Ak si kupujes stena, ktoreho rodicia su uz bez PP, to je dost risk. To uz naozaj nevies, co kupujes.
A suhlasim s Priscillou. Vela majitelom je luto, ze ked sa im peso vydari a nemozu s nim chodit trebars po vystavach alebo ist na nejake vrcholove skusky a podobne. Pes bez PP je z kynologickeho hladiska vlastne bastardik. A dat zan 3000 Sk je podla mna dost vela. To by som na tvojom mieste zasla do nejakeho utulku a urobil by si aj dobry skutok. A mimochodom, skus sa poinformovat aj po utulkoch, ci tam nemaju nahodou nechceneho labradora. Teraz bol ich boom a vsetci ich kupovali, lebo boli moderni (mozno, ze este chudaci su). A skus si popozerat inzeraty. Myslim, ze labrador s PP je aj za lacnejsie. ved je to dost rozsirene plemeno. Ale tu zase nemozes cakat, ze ti z neho vyrastie nejaky sampion. Cena stenata zavisi od kvalitnych rodicov, od ich povodu, vystavnych uspechov, od poctu zlozenych skusiek, od vysetreni na dedicne choroby (jasne, ze by mali byt v poriadku) atd.
To uz je na tebe, co si sam vyberies.
Prajem ti teda stastnu ruku pri vybere psieho spolocnika