Akého psíka...???

Tu si môžete vymieňať chovateľské skúsenosti, a písať sem všetko, čo nepatrí do iných koloniek.

Poslaťod Nikka » 10. Apr 2007, 15:23

Mna by tiez velmi zaujimalo pri kupe psa, preco prave tieto steniatka nemaju PP. To by bolo ako hlavne. Pretoze sa mi nezda az take tazke uchovnit psa. Kazdy majitel psa s PP, kede chce chovat je v prislusnom chovatelskom klube daneho plemena a tam mu poradca chovu povie podmienky na uchovnenie a podla toho sa riadi. A tiez treba dat pozor, ked niekto povie, ze steniatko nema PP, pretoze bolo posledne. To je riadna sprostost :!: To balamutia kseftaci potencialnych zaujemcov, len aby si to stena konecne kupili a vypadli.
Este by som chcela vidiet oboch rodicov,ale to tiez nie je zaruka, ze tata je ich tata :D a zaujimalo by ma, kolko vrhov mala sucka a ako casto po sebe. Poznam zopar produkujucich a tie ich suky maju stence kazde haranie!
Dalej, preco su rodicia nechovni. Ci to kvoli povahe, nejakej exterierovej vade alebo zdravotnym problemom boli vyradeni z chovu (pri malych plemenach to byvaju najcastejsie luxacie pately, pri vacsich dysplazia a hlavne vada v povahe).Ak si kupujes stena, ktoreho rodicia su uz bez PP, to je dost risk. To uz naozaj nevies, co kupujes.

A suhlasim s Priscillou. Vela majitelom je luto, ze ked sa im peso vydari a nemozu s nim chodit trebars po vystavach alebo ist na nejake vrcholove skusky a podobne. Pes bez PP je z kynologickeho hladiska vlastne bastardik. A dat zan 3000 Sk je podla mna dost vela. To by som na tvojom mieste zasla do nejakeho utulku a urobil by si aj dobry skutok. A mimochodom, skus sa poinformovat aj po utulkoch, ci tam nemaju nahodou nechceneho labradora. Teraz bol ich boom a vsetci ich kupovali, lebo boli moderni (mozno, ze este chudaci su). A skus si popozerat inzeraty. Myslim, ze labrador s PP je aj za lacnejsie. ved je to dost rozsirene plemeno. Ale tu zase nemozes cakat, ze ti z neho vyrastie nejaky sampion. Cena stenata zavisi od kvalitnych rodicov, od ich povodu, vystavnych uspechov, od poctu zlozenych skusiek, od vysetreni na dedicne choroby (jasne, ze by mali byt v poriadku) atd.

To uz je na tebe, co si sam vyberies.

Prajem ti teda stastnu ruku pri vybere psieho spolocnika :D
Obrázok užívateľa
Nikka

Poslaťod evulkak » 11. Apr 2007, 9:31

ja mam psa s PP ale nekupovala som si ho preto lebo s nim chcem chodit na vystavy a tym padom ho iste neuchovnim. No myslim zemu to na kvalite neuberie. skor ma zaujimala cistota povahy. Nerada by som sa dozila ze psovi jedneho dna prdne v gelbuli a zdrhne alebo pokuse.
Obrázok užívateľa
evulkak

Poslaťod rybicka » 11. Apr 2007, 9:49

ja som kupovala prveho psa bigla s PP. Chcela som s nim chodit na vystavy. Ale po uraze, co mu auto rozdrtilo nohu uz to nebolo mozne, ale aspon som mohla povedat, mam cistokrvneho bigla-nie je uchovneny. Vedela som, co je zac povahovo, co mozem teoreticky cakat od jeho povahy, ake ma nalady, aky je tvrdohlavy...proste som vedela, ze mam praveho bigla. Teraz si kupujem vlkodava, taktiez s PP, aj s nou chcem chodit na vystavy, ale neviem, ci sa to podari, neviem, co nas caka. PP je rodny list psa, ak by som chcela psa bez PP, isla by som do utulku. Ak chcem cistokrvneho psa, jedine s PP. A ci uz s nim budem chodit na vystavy, alebo nie, zalezi na okolnostiach, na predstave, ci chcem nieco s havom dokazat, ukazat ho-ako so zavodmi.... Niekto ma napr. vynikajuce zavodne predpoklady a majitel ho nikdy na ziadny zavod neprihlasi, pretoze to nema v plane. Niektori psa prihlasia a on sa neujme. Je to na rozhodnuti majitela, ale myslim, ze ak ma pes vybornych predkov a predpoklady na cokolvek, malo by sa to v nom podporit. Rasej uchovnit psa, ktory je vyborny na rozsirenie plemena, nez podporovat hociake nakrytie len kvoli steniatkam, z ktorych moze vzist cokolvek...ak vsak steniatka v plane nie su, nie je co riesit ohladne vystav, len mozem podporit...kupovat psikov s PP. Ak chcem bez PP radsej zoberiem z utulku, nez podporovat nakryvanie hocikoho hocikym-i ked mozu obaja vyzerat ako rovnake plemeno.
Napr. my mame krizenku husky s bohvie cim, kazdy si mysli, ze je to stena NO, vyzera tak-farebne, len je stihla a ma uzsi cumacek. No jej sestra vyzera ako hladkosrsty stavac. Boli zachranene pred zastrelenim v 5 mesiaci zivota. Majitel ich matky ju nechava uviazanu vo vinohrade a kazdorocne ma 2 steniatka-ktore neskor idu na odstrel...je to hrozne.... :cry:
Zaujíma ma uplne všetko o psoch. Mam 2 milacikov, krizenku husky a vlkodavku. Zboznujem ich
Obrázok užívateľa
rybicka

Poslaťod Nikka » 11. Apr 2007, 10:59

Baby mate pravdu, aj ja som to takto myslela :wink:

Aj ja mam oboch psov s PP, tibetak je uchovneny a borderka nie. Nechcem mat steniatka.

A stretavam sa so strasnym mnozstvom mnozitelov, co vlastne ziju zo psov a to je hrozne. :cry:
Obrázok užívateľa
Nikka

Poslaťod evulkak » 11. Apr 2007, 12:46

Nikka
este k tomu kazdy kto ho na ulici vidi by si ho najradsej zobral domov.. taky je roztomily ako plysak. Takze pes s PP ma ist enieco do seba ak je od poctiveho chovatela. A ak ten co si ho kupuje je rozhodnuty pre nejaku rasu. ak mu to je jedno tak potom moze vziat psika aj z utulku. Ti tam niesu o nic horsi len akosi nikdo nikdy nevie co z toho krpca tam vyrastie.
Ako nasa susedka.. doniesli si z utulku psika..taka mala chutna gulicka... mala to byt civava :lol: no ja ked som ho videla povedala som ze dorastie tak po kolena. neverili mi..... Dnes je ten psik nieco nad kolena, je rozkosny.. podoba na na liskuv takej oranzovozlatej farbe. Len je trosku bojko lebo ked bol maly tak mu niekto ukusol chvostik... takze sa boji psikov.
Obrázok užívateľa
evulkak

Poslaťod rybicka » 11. Apr 2007, 13:18

No, ked si zoberies psa z utulku, tak nevies, co z neho vyrastie, ale mozes si byt ista, ze ten pes pre teba urobi co ti na ociach uvidi. Ja to vidim na nasej. Je divoka, ale to len od radosti, ked nas vidi. V podstate sme ju ani nijak extra nevychovavali, stacilo niekolkokrat zopakovat nejaky prikaz, ukazat jej-priamo na nej, co ten prikaz znamena a ona to vie. Teda skor je vycurana, lebo napr. mam v ruke pamlsok a ona si automaticky sadne. Ked ho nedostane, automaticky si lahne-bez jedineho slova a ked ho nedostane aj tak, tak vraza do ruky. Dostane ho vzdy az ked spravne posluchne prikaz. Aj ju pustame na poli na volno a aj ked sa rozbehne za niecim, po zavolani je okamzite naspat-ani to sme ju neucili, jednoducho sa nas drzi ako kliest. Ale trvalo to, lebo sa hrozne bala cohokolvek v ruke, prudkeho pohybu, zvyseneho hlasu. Majitel ich matky bol vecne ozraly a mlatil ich cimkolvek, kopal do nich....teraz je na nas tak naviazana, ze sa od nas sice vzdiali, ale ako vidi, ze bocime, tak okamzite pribehne...je to cert, ale je uzasna. Lenze od mnozitelov moze ten pes byt nevyspytatelny. Pretoze stena sa na nieco podoba, ma aj dobre stenstvo(detstvo), ale vyrastie z neho uplne ina povaha, nez ktora charakterizuje plemeno. Ak nema zlu skusenost za sebou, tak bude skusat ako kazde stena, ale moze na vsetko reagovat uplne inak, nez by sa predpokladalo u cistokrvneho plemena...
Zaujíma ma uplne všetko o psoch. Mam 2 milacikov, krizenku husky a vlkodavku. Zboznujem ich
Obrázok užívateľa
rybicka

Poslaťod Nikka » 11. Apr 2007, 13:40

Rybicka, tak si aspon mozes povedat, ze si urobila dobry skutok a mas aj vernu psicu :D

Ved aj ja som sa rozhodla pre psikov s PP kvoli tomu, ze bez PP ti moze z pesa vyrast cokolvek. Teraz je v Ziline mnozstvo akoze jorkov a maltezakov, ale takych statnych, po kolena :lol: Sranda, ze ludia za to platia take nehorazne peniaze. To by ma naozaj mrzelo, ze zaplatis a vyrastie z toho steniatka uplne nieco ine. Preto tiez preferujem psikov z utulkov pred bezpapierakmi. A ti utulkovi vedia urobit tiez kopec radosti :wink:
Obrázok užívateľa
Nikka

Poslaťod Dávid_Bodnár » 12. Apr 2007, 18:02

Pozical som si knihu (z kniznice) :lol: ako ste mi radili...Je tam toho napisane dost,ibaze som nikde nenasiel ako sa podavaju granule...Ci treba steniatku te granule niecim zaliat,alebo iba take suche? Ak zalievat tak cim a po aku dobu? Inac pozical som asi 5 knih :lol: zatial som zmakol iba jednu... :cry:
Dávid_Bodnár

Poslaťod Nils » 12. Apr 2007, 21:14

Dávid_Bodnár píše:Pozical som si knihu (z kniznice) :lol: ako ste mi radili...Je tam toho napisane dost,ibaze som nikde nenasiel ako sa podavaju granule...Ci treba steniatku te granule niecim zaliat,alebo iba take suche? Ak zalievat tak cim a po aku dobu? Inac pozical som asi 5 knih :lol: zatial som zmakol iba jednu... :cry:

Dávid. zatiaľ len pokračuj v čítaní. po zmáknutí aj tej poslednej(piatej) môžeme diskutovať o čom len chceš - kľudne aj o ekonomickej situácii v Mozambiku a jej vplyve na tamojších psov... :wink:
V MINULOSTI SOM BOL DOSŤ NAMYSLENÝ, ALE DNES UŽ NEMÁM ŽIADNU CHYBU !

Keď auto - tak žihadlo! Keď žena - tak ohnivá! Keď pes - tak PITBULL !
Obrázok užívateľa
Nils

Poslaťod Nikka » 13. Apr 2007, 8:26

Nils ma pravdu. Kazdy, kto si chce vziat psika, by si mal o nom velmi vela nastudovat. Citat proste vsetko o psoch. Knihy, casopisy, na nete... Velmi vela ludi to podcenuje. Kupi si psa a dalej nevie, co s nim ma robit. Ja som tiez velmi dlho u nasich modlikala, aby mi dovolili mat psa. Tusim, ze od narodenia :P
Obrázok užívateľa
Nikka

Poslaťod DKo » 13. Apr 2007, 8:48

Dávid_Bodnár píše:Inac pozical som asi 5 knih :lol: zatial som zmakol iba jednu...
Normálne ťa obdivujem a chválim za zmysel pre humor, a zároveň sa klaniam tvojej manželke: vychovať vaše deti s tvojou pomocou isto nebola žiadna sranda 8)

* zmena granúl u precitlivelých psov a majiteľov:
1. týždeň 1/2 nové/pôvodné
2. týždeň 1/1 nové/pôvodné
3. týždeň 2/1 nové/pôvodné

* u psov zdravo normálnych resp. normálne zdravých: hoc aj zo dňa na deň, ale môže ho preduriť, pričom zdravý organiznus to hravo zvládne.

Pozn. zmena domova a odlúčenie z rodného plechu je pre šteňa stresom a niet sa čo diviť, ak zahnačkuje. V 6. týždni k hnačke môže prispieť aj stres z odstavenia od matky. Existujú posilňujúce prípravky, napr. Probican pasta.
DKo

Poslaťod sylva » 13. Apr 2007, 14:02

ale môže ho preduriť
:lol:
sylva

Poslaťod matias » 4. Máj 2007, 23:07

podla mna asi bude dobry.:dzekrasel alebo border kolia....
matias

Poslaťod dexter13 » 5. Máj 2007, 9:04

matias píše:podla mna asi bude dobry.:dzekrasel alebo border kolia....

:lol:
Obrázok užívateľa
dexter13

Poslaťod Nikka » 5. Máj 2007, 19:03

Matias, ty si ale riadny srandista :lol:

Ja mam borderku a ozaj je to pes, ktoreho treba zamestnat nielen fyzicky, ale aj psychicky. Ked toho ma dost je to super rodinny pes, ale inac ta caka demolacna cata v akcii :wink: Vsak si niekde tu energiu musi vyburit. A je vhodne, aby tak ako aj borderka, tak aj jack russell mali uz skuseneho majitela.

Obe tieto plemena su vhodne pre sportovo zalozenych ludi a nie ako psy, s ktorymi majitel vybehne len okolo baraku vyvencit. Ale takyto clovek by nemal mat ziadneho psa. Iba ak plysoveho. Pes, ci je maly a ci velky ma mat dostatok pohybu a hlavne casu zo strany majitela. Potom uz len vidno po uliciach vysledky - hystericke psiky, co su zo vsetkeho nervozne.
Obrázok užívateľa
Nikka

Predchádzajúci

Späť na O psoch - rôzne

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 44 hostia