[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/session.php on line 214: htmlspecialchars(): charset `Win-1250' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/session.php on line 87: htmlspecialchars(): charset `Win-1250' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/session.php on line 129: htmlspecialchars(): charset `Win-1250' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/session.php on line 130: htmlspecialchars(): charset `Win-1250' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/session.php on line 1685: htmlspecialchars(): charset `Win-1250' not supported, assuming utf-8
Chovateľské fórum na www.chovatelia.sk • Zobrazenie témy - Liahnutie kuriatok

Liahnutie kuriatok

Pre všetkých, ktorí sa chcú baviť o zvieratkách,
ktoré zatial nie sú na tejto stránke

Liahnutie kuriatok

Poslaťod maro1001 » 15. Máj 2012, 21:29

KRMENIE

Podľa mojich vedomostí žial na Slovensku žiadna firma sa nezaoberá výrobou krmnych zmesí pre prepelice. Dostupné sú iba importy, ktoré sú finančne dosť náročné. Preto si ja doma vyrábam pre seba. Takto je najlacnejšie. Keď nemáte možnost sami si vyrobiť, tak používajte nasledovné krmné zmesi:
- pre kurence
- pre nosnice
- pre moriakov
- pre vodnú hydinu
- pre bažanty
- alternatívne krmenie
Z týchto možností je najlepšia krmná zmes pre bažanty, kôvoli podobného zloženia potravy vo voľnom prírode.
Druhá najlepšia a najčastejšie používaná krmná zmes je zmes pre kurence a nosnice. Tieto zmesi používajte podľa veku prepelíc. Zmesi pre nosnice musia obsahovať krmné vápno drvené. V pripade neprítomnosti, musíte sami domiešať.
Prepelice krmíme minimálne dvakrát denne s menšími dávkami, čo naraz spotrebujú. V krmení poznáme viac možností,ale niektoré zásadné veci musíte dodržať. Nádobu s krmivom musíte umiestniť na také miesto, aby prepelice ju nemohli znečistiť, hrabať a kúpať sa v tom a aby sa do krmiva nedostala voda.
Čo by malo obsahovať dobré krmivo
Proteín - bielkoviny a aminokyseliny zabezpečujú rast vláknin a produkciu vajec.
Energia - príjem energie v potrave závisí od kvality stravy, veku prepelíc, reprodukčného stavu a od teploty chovného prostredia. Potreba energie je 2600-3000 kcal MJ/kg. Dobre zostavená kvalitná potrava znamená vyššiu produktivitu v znáške. Najhlavnejšou prameňou energie sú rôzne semená a obilniny, ktoré tvoria najväčšie percentá vo výrobe krmných zmesí. Pri studenom počasí pridávajte prepeliciam viac olejnatých semien a tým zvýšite prísun energie.
VITAMÍNY
Hlavná funkcia vitamínov je primeraný rast prepelíc a pomáha pri odolávaní chorob. Nevynechateľné pre normálne vydenie, produkcia vajec a pri rozmnožovaní. Pri nedostatku môže dojst ku zníženiu znášky, neoplodnené vajíčká, alebo vyliahnuté kuriatká uhynú. Pri dospelých jedincoch nedostatok vitamínov môže sposobit aj oslepnutie. Potrebné množstvo vitamínov v produkcii vajec je 3200 (NE)/kg, pre kurence je 4000 (NE)/kg. POZOR !!! Pri nevhodnom uskladňovaní vitamínov môžete dosiahnuť opační vplyv, napr. otrávenie chovu.
Najhlavnejšie vitamíny:
Vitamíny D-2, D-3 podporujú črevný trakt a pomáhajú pri usadzovaní kalcia na škrupinách vajec.
Vitamín E- nedostatok zničí nervovú sústavu (encephalomalacia) kuriatok a aj embrii vo vajíčku. Najlepším prírodním zdrojom E-vitamínu je lucerka.
(Folsav)- nedostatok pri rastúcich prepeliciach spôsobuje slabé operenie a slabé kosti.
Vitamín B-12 podporuje vývin červených krviniek.

MINERÁLY

Vápnik a fosfor - podporujú rast a pevnosť kostí
Horčík - je nevynechateľnou zložkou v tvorbe vláknin a telesných šťav. Nedostatok spôsobuje pomalý rast, krče a následný úhyn prepelíc.
Mangán - potrebný k normálnemu rastu, tvorbe škrupín vajec.
Meď, železo a kobalt - podporujú tvorbu hemoglobinu.
Zinok - na nedostatok sú velmi citlivé najmä kurence. Spôsobuje pomalý rast, nezvyčajné dýchanie a deformovanie dolných končatín.
Soľ - je potrebné pri strávení bielkovín a udržiavaní rovnováhy kyselín v organizme. Príliš veľa soli spôsobuje hnačku a tým mokrú podstielku.

NAPÁJANIE

Najhlavnejším zdrojom tekutiny pre prepelice je čistá voda, ale znečistená môže byť najväčším nepriateľom. Preto dávajte pozor, aby Vaše prepelice mali vždy čistú a čerstvú vodu, podľa možnosti denne aj viackrát, aby napájanie bolo viacfarebné, Vašim prepeliciam môžete podávat aj inakšie tekutiny, ale len v menšom množstve.
Zopár odskúšaných nápadov:
Harmančekový čaj - vo vychladnutom stave podávajte čerstvo vyliahnutým kurencom, pomáha im pri vyčistení hrubého čreva. Môžete podávať aj dospelým jedincom s menšími prestávkami.
Ocot - druhým odskúšaným receptom je ocot s vodou v pomere 1:5. Toto používajte v čase, keď je nedostatok vitamínov, ale môže sa podávať aj celý rok ako osvečená prevencia proti kokcidióze. Podávať môžete priblížne pri každom piatom napájaní. Nemá žiadne nežiadúce účinky, priamo je to zdravé.
Sťava z ovocia - v záhrade popadané ovocie môžete použit na prípravu ovocnej štavy, ktorú zriedite s vodou a tak podávajte. Napríklad z jabĺk, hrušky, hrozna, ale aj z bobúl bazy. Z takto pripravenej štavy budú mať prepelice veľkú radosť.
Naposledy ešte raz, nádobku na napájanie nikdy nedolievame. Len po umytí, alebo po vymenení dávame čerstvú vodu.

KDE CHOVAŤ PREPELICE ?

Poznáme tri možnosti chovu a to voľný chov, štandardný a klietkový. Všetky tri majú svoje výhody i nevýhody. V skratke ich predstavím.
Voľný chov - poznáme dva druhy voľného chovu a to vo volierach, alebo v miestnostiach s výbehom.
Vo volierach prepeliciam môžete zabezpečit maximum zo životného prostredia,len musíte dodržat niektoré zásady. Najväčším problémom je zabezpečenie, aby sa k prepeliciam nedostali nežiadaní návštevníci. A to myslím na krádež,alebo divú zver (líška, kuna atd.), ale velké škody môžu napáchať aj túlavé mačky, psi či potkany. Velkú škodu môžu robiť aj myši, hlavne s vyplašením prepelíc,alebo s výkalmi, ktorými roznášajú rôzne choroby. Dobré zabezpečenie je dôležité aj kvôly úniku prepelíc.
Na miestnosti s výbehom sa to isté vzťahuje, ako na chov vo volierach, len steny miestností treba minimálne 2-3 krát ročne vydezinfikovať.
Standardný chov - Pod týmto pojmom rozumieme chov v boxoch, prerobených zajačincoch atď.. Podlaha je hladká, steny sú kombinované (pletivo-doska), strop je z pletiva, alebo z mäkkej sieti. Na 1m štvorcových počítame s 5-6 ks prepelíc v pomere 1 kohút a 4-5 sliepky. Vnútorná výška je 30-35 cm. Prepeliciam môžete zabezpečit podstielku a hrabanie, kúpanie v piesku. Krmenie a napájanie sa uskutoční v nútri boxu.
Takto chované prepelice sú bezstresové a majú chutnejšie mäso i vajíčka, lebo sme im zabezpečili z minima maximum.
Chov v chovných klietkach - odporúčam tým, ktorí chcú chovať prepelice intenzívne na vajíčka. Výhody sú snadné čistenie, napájanie a krmenie z vonka. Nezašpinené vajíčka, ktoré sa vykotúľajú dopredu a treba ich len pozbierať. Takto ušetríte vela času. Jeden človek denne za 2 hodiny si môže zaopatriť aj viactisíc kusov prepelíc. Nevýhodou je skoré opotrebovanie sliepok, ktoré po 1,5 roku treba vymeniť, lebo množstvo a velkosť vajec klesne.

LIAHNUTIE

Pod kvočkou - Maximálne 5-6 vajec dáme pod kvočku, aby ich vedela dobre zakryť. V niektorých prípadoch sa dá kvočku využit aj viackrát a to, keď po vyliahnutí kurencov ich odobereme a skúsime dať jedno vajce ku kvočke. Keď si na to sadne, tak môžeme doplniť na požadované množstvo. Ked nepríjme vajíčko, tak dajte kurence naspäť ku kvočke.
Kvočku na nepretržité liahnutie môžeme využit maximálne 3 krát za sebou a to len v letných mesiacoch. Nevýhodou je vypadávanie peria na brušku sliepky.
V liahni - V tejto časti Vám zverejním zopár hlavných informácii:
1. krokom je zabezpečenie vajíčok, ktoré sú vhodné na liahnutie. Najlepšie sú vlastné. Vajíčka musia spĺňať tieto kritériá:
- majú byť čisté z čistého prostredia
- ich tvar má byť štandardný, bez deformácii
- škrupka vajec musí byť pevná
- nesmie byť prasknuté, alebo ináč poškodené
2. krok je správne uskladnenie. Správne uskladnenie je veľmi dôležité, lebo vajíčka vtákov na tupom konci majú vzduchovú bublinu a preto treba ich uskladňovať so špicatou stranou smerom dole. Pred vložením do liahne ich môžete uskladňovať maximálne 10-dní v miestnosti so 16-18 C. Denne ich dvakrát obracajte (odklonte ich o 45- stupňov). Najlepšie je tácka na vajíčka, ktorú podložte raz z jednej a potom z druhej strany.
3. pred vložením vajec do liahne. Liaheň dôkladne vyčistite a dezinfikujte. Pred vložením vajec aspon 1-deň necháme naprázdno zapnutú liaheň,aby ste dôkladne vykúrili a nastavili teplotu. Vajíčka môžete označit, aby ste vedeli, že s ktorej klietky v akých percentách sa Vám vyliahlo. Takto môžete zistiť prípadné nedostatky (neplodné kohúty).
4. vloženie vajec do liahne.
- pracujte vždy v čistom prostredí, v čistých šatách a s čistými rukami
- po vložení vajec do liahne nezabudnite napísať dátum (deň).
- počas celého liahnutia tácka s vodou musí byť čistá a plná. Používajte nechlorovanú a aspoň deň odležatú vodu.
- v liahni nikdy nemiešajte prepeličie vajíčka s vajíčkami iných druhov hydiny.
5. krok je liahnutie. Mne sa osvečila pri liahnutí teplota 37,7 C a relatívna vlhkosť 70-80 %. Počas liahnutia väcšie výkyvy teploty je neprípustné. Pod 28 C sa embriá nevyvíjajú a odumrú, zase nad 42 C vajíčka sa uvaria. Aj príliš veľká vlhkosť môže pôsobiť problémy, ale pri trvalej nízkej vlhkosti, od suchého vzduchu embriá odumrú. Počas liahnutia je dôležité aj vetranie. Denne 2-krát na 10 minút vetrajte liaheň, ale ku koncu liahnutia predlžujte denne o 1 minútu až k 15.-im minútam.V liahni vajíčka denne 2-krát obracajte až do 15.-teho dňa, potom už netreba. Ku koncu liahnutia môžete s rozprašovačom denne postriekať vajíčka s vodou, ale len dokonca liahnutia.
6. krok. Po vyliahnutí, keď už sa kuriatka vyliahli do 2-3 hodín vytiahnuť z liahne, pretože hrozí nebezpečenstvo kuriatkam. Ihned ich vložiť do inkubátora a sledovať či všetko prebieha v poriadku.
maro1001
 
Príspevky: 2
Registrovaný: 15. Máj 2012, 21:24

Späť na O koňoch, škrečkoch a ostatných zvieratkách

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia