PRECHOD PSA DO VOLIERY

Tu si môžete vymieňať chovateľské skúsenosti, a písať sem všetko, čo nepatrí do iných koloniek.

Poslaťod korra » 8. Mar 2007, 9:27

asi ano, mnoho chovatelov bude zazivat obdobne...problem neni, ze psici menia "klimu" - vonku je fajn, skor je problem, ze sa budu mozno citit vyhodeny zo svorky, psikom budu chybat majitelia - ludia, bez radiatora sa zaobidu...preto opatrne stym prechodom, psik nerozmysla ako my, ale dokaze to akceptovat ako formu denneho rezimu svorky.
Obrázok užívateľa
korra

Poslaťod Jana K » 8. Mar 2007, 11:19

Ahoj Lenka, pred nami tiez stoji obdobny problem... mame 3,5 mesacne steniatko weimarskeho stavaca a stahujeme sa do rodinneho domu...chcela som velke plemeno, aby mi nebolo luto nechat ho vonku a predsa do domu patri velky pes...zatial vsak spava so mnou a je na mna/na nas dost naviazany, resp. ta naviazanost je obojstranna.. tiez sa vsak budem snazit o kompromis, den vonku, noc s nami v dome, aj ked si neviem predstavit, ako taka kombinacia dopadne..ale ako sa poznam, urcite mu dam "chudatku" na vyber, takze asi tusim, ako to dopadne.. :wink: ..tak prajem ti pevne nervy, budeme ich potrebovat..
Obrázok užívateľa
Jana K

Poslaťod Lenka Mikšová » 8. Mar 2007, 17:30

ahoj Jana K a všetci,ako vidím máme viacerý traumu z toho,aby našim hafanom nebolo smutno a /hlavne aj nám/. Aj my sme chceli veľkú rasu psa,ktorý bude na dvore a hotovo. Ale ako Arthurko rástol /má 6 mesiacov/,tak sme ostali na seba naviazaný že až. Jasné lezie mi na nervy,keď vonku prší a on z vonka donesie kilo blata a ja umývam všetko od znova,keď slintá a špízuje pri linke,ale ja ho tak strašne ľúbim,že keď je sucho a všetko znova upratané zabudnem na hnev a chodím ho pozerať ako spinká... Fakt neviem,ako to dopadne,ale určite to,že je zo svorky preč bude trápiť viac mňa ako jeho a budeme asi často spávať pod radiatórom.....
Obrázok užívateľa
Lenka Mikšová

Poslaťod Lenka Mikšová » 8. Mar 2007, 17:33

a Korra,chcela som sa ťa opýtať,čo znamená citujem- forma denného režimu svorky. Asi máš viac skúseností so psíkmi,lebo som ani nevedela,že sa režim rozdeluje. Ako si to myslela? vysvetlíš? Dík
Obrázok užívateľa
Lenka Mikšová

Poslaťod korra » 9. Mar 2007, 9:32

Lenka,
psikov som mala mozno viac, ale kazdy ma naucil vzdy nieco nove, hlavne to, ze netreba psa nutit, aby rozumel on nam. Ale sa snazit, aby sme my porozumeli jemu a vyuzivali jeho "jazyk a prejavy" k vzajomnej komunikacii. A hlavne tento moj posledny expert...tak ten aj ked nema este rok, dal mi uz velmi vela.

psi su spolocenske - svorkove zvierata. Cize ak chcu zit v spolocenstve, musia sa riadit urcitymi pravidlami a hierarchiou. Je to ako u vlkov, len u psa je svorka tvorena ludmi, mozno este aj inymi hafanmi ak ich majitel ma.

Aj vo volnej prirode sa vlci riadia "alfasamcom", jedincom, ktory ich vedie. Urcuje, kedy sa pojde lovit, kedy sa odpociva, kedy sa kam premiestnuje. Cize urcuje denny rezim. Doma, to mas obdobne, teda malo by to tak byt. Ty ako vodca, urcujes tiez, kedy sa co robi - kedy sa psik krmi, kedy sa hrate, kedy sa vencite, kedy odpocivate. Tiez mate nejaky rezim, ktoremu sa psik podriaduje.

Toto vsak dokonale funguje, len za predpokladu, ze su dobre vyjasnene vztahy vo svorke, a pes ta akceptuje ako autoritu a plne sa tebou riadi a doveruje ti.

Ak chces fakt vediet o tomto viac, resp. naucit sa, ako sa da ist na taketo veci aj inak ako "ludskym" pristupom, vrele Ti doporucujem tuto webku (poradnu) ale aj knizku
http://psiskolafalco.web3.cz/
a zaujimava je aj ta R. Desenskeho
www.psycholog-psu.com

Tito pani sa nezhoduju vo vsetkom, ale obaja maju spolocne to, ze k psom sa snazia pristupovat inak, prirodzenejsie
Skus si to postudovat, je tam vela podnetneho.
Obrázok užívateľa
korra

Predchádzajúci

Späť na O psoch - rôzne

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 19 hostia