aKý tip vodítka???

Tu si môžete vymieňať chovateľské skúsenosti, a písať sem všetko, čo nepatrí do iných koloniek.

aKý tip vodítka???

Poslaťod patina » 11. Nov 2007, 19:32

Ahojte. Prosím vás neporadil by mi niekto ktorá vôdzka je vhodná pre 9 - mesačného jorkšíra?

Za odpovede vopred ďakujem.
patina

Poslaťod Mary » 11. Nov 2007, 20:21

bud len tak preventivne 1-1,5m voditko s tym že viac času stravi pusteny ...alebo ked je odsudeny doživotne na voditku tak radšej flexinu. No ja som za tu prvu možnosť.. Flexi použivam v obd.harania :lol: (tzv.haracie voditko)
Ani nejde o voditko ako o vychovu...
Obrázok užívateľa
Mary

Re: aKý tip vodítka???

Poslaťod sonča » 12. Nov 2007, 11:24

patina píše:Ahojte. Prosím vás neporadil by mi niekto ktorá vôdzka je vhodná pre 9 - mesačného jorkšíra?

Za odpovede vopred ďakujem.

__________________________________________________-

ak ho potrebuješ mať priviazaného, tak jednoznačne flexi vodítko. Kúp si aj kratšie, 3 m, čo ja viem, do mesta, aby si ho mala lepšie pod kontrolou, a niekde do lesa alebo na večerné prechádzky po sídlisku si kúp dlhšie, 5m. Tak to mám aj ja pre moju čivavku. Ale cez deň chodí na dlhé prechádzky po sídlisku navoľno, vycvič si ho aj ty, uvidíš, aké sú to fantastické prechádzky aj pre teba, aj pre havina. Stačí ti ho poriadne naučiť povel STOJ, a pre iné prípady KU MNE, prípadne NECHAJ, ak by sa chcel pustiť do iného psa. Povely ..sadni, ľahni, k nohe.... sú pre takýchto malých psov zbytočné. Teda aspoň podľa mňa, pretože taký chúlostivý havino si ti aj tak hocikde vonku, a hlavne keď je chladno, nesadne.
sonča

Poslaťod zuzupes » 12. Nov 2007, 11:34

Povely ..sadni, ľahni, k nohe.... sú pre takýchto malých psov zbytočné. Teda aspoň podľa mňa, pretože taký chúlostivý havino si ti aj tak hocikde vonku, a hlavne keď je chladno, nesadne

podla mna by mal byt vycviceny kazdy pes, nezalezi na velkosti. a o tom chladnu - no moja bullterrierka ma problem si lahnut ked je zima alebo mokro - a neni malinka :?
no zas to je o tom, ze pes by mal svojho vodcu posluchnut na slovo, ci je mokro alebo sucho, teplo alebo chladno. takze treba len na tom popracovat (aj ja sa snazim, celkom jej to uz ide :lol: )
Obrázok užívateľa
zuzupes

Poslaťod oreganka » 12. Nov 2007, 11:50

sonca, naco ti je flexa, ked pes ovlada privolanie :roll:
oreganka

Poslaťod Kaca » 12. Nov 2007, 11:57

oreganka píše:sonca, naco ti je flexa, ked pes ovlada privolanie :roll:

Ovlada a "ovlada" su dva pojmy. Bud to privolanie mam a potom pes pride, aj keby tragace z neba padali, alebo ho nemam. Take za mam privolanie na 80% - je blbost. Pokial si nemozem byt ista tym, ze pes ku mne pride vzdy a za kazdych okolnosti, privolanie nemam. Z mojich 5 mam privolanie akurat s 2 - ostatni chodia na stopsnurach.
Vodca svorky :)
Obrázok užívateľa
Kaca

Poslaťod oreganka » 12. Nov 2007, 12:20

Kaca stopovacka je o inom, nez flexa. Zhoda s tym, co pise Mary - je to bud - alebo. Na beznych prechadzkach je (dobre vedeny) pes TEN, kto ma v merku svojho vodcu (cloveka), nie naopak :!: takeho psa potom nie je potrebne ´istit´ flexou. Bud psovi na tomto principe verim (som si ISTA, ze ma ako vodcu berie) mam ho na volno, lebo viem, ze sa ma v zasade drzi a pouzivam vylucne len standardne kratke voditko na chodzu pri nohe (husta premavka, predpisy v meste), alebo psovi skratka neverim a drzim ho ´pre istotu´ na flexe vzdy. Je to o vychova/vycvik.
oreganka

Poslaťod Kaca » 12. Nov 2007, 12:32

Ja nehovorim o flexe ale o privolani. Aj pes, co zvlada privolanie priemerne (teda vacsinou pride), Ti moze zbadat na druhej strane ulice napriklad macku. Ide auto a Ty zavolas "Ku mne" resp. sa aj otocis a odchadzas. V tomto pripade je Ti vsetko na 2 veci, pokial sa pes hned neotoci a nebezi k Tebe. Pes je mrtvy. Ja pouzivam stopsnury preto, ze chodime do lesa, kde je kopa zveriny a nemam zaujem o odstrel svojho psa, ked 5 m od nas vyleti somar srnec, co sa stava dost casto. A v meste by som popri ceste sla radsej so psom na flexi nez riskovat. Isty znamy mal tiez fenecku jazvecika, ktora vacsinou prisla. Az raz neprisla...
Vodca svorky :)
Obrázok užívateľa
Kaca

Poslaťod sonča » 12. Nov 2007, 12:41

večer na sídlisku keď je tma tak tiež na dlhšej flexi pretože tam navoľno pobehujú veľké tmavé psy, a jeden nikdy nevie, či sa môj malý pes, ktorý sa večer bojí každého šuchnutia, nesplaší, a nebudem radšej skúšať, čo by sa z toho vykľulo.
A vôbec ho tieto flexi nekazia od disciplíny, cez deň keď je navoľno, poslúcha.
sonča

Poslaťod sonča » 12. Nov 2007, 12:53

Kaca píše:

Ovlada a "ovlada" su dva pojmy. Bud to privolanie mam a potom pes pride, aj keby tragace z neba padali, alebo ho nemam. Take za mam privolanie na 80% - je blbost. Pokial si nemozem byt ista tym, ze pes ku mne pride vzdy a za kazdych okolnosti, privolanie nemam. Z mojich 5 mam privolanie akurat s 2 - ostatni chodia na stopsnurach.

nie je blbosť mať privolanie na 80%, aj to stačí, to si myslím, že mám ja, a som spokojná, a veruže som to cvičila každý deň 2 mesiace na 10m stopovačke, a ešte daľšie dva mesiace to bohvieako nefungovalo. Teraz keď zakričím jeho maeno, a za tým KU MNE, môžem si gratulovať, keď celú vzdialenosť okamžite prebehne rovno ku mne. Dosť často musím ešte raz zakričať (dosť kričím, takže preto to ani moc nepoužávam večer o pol desiatej), že KU MNE, OKAMŽITE, a keď sa ešte začne obzerať, tak ešte OKAMŽITE. Ale to už obyčajne netreba. A poviem ti, že ja som s tým úplne spokojná, lebo takto ho odvolám, aj keď sa hrá s hociakým jeho oblúbeným psíkom. A povel STOJ mám vycvičený tak, že pes sa zastaví v behu v sekunde. A pre moje potreby mi to bohate stačí.
sonča

Poslaťod daga » 12. Nov 2007, 13:17

sonča píše:
Kaca píše:

nie je blbosť mať privolanie na 80%, aj to stačí, to si myslím, že mám ja, a som spokojná, a veruže som to cvičila každý deň 2 mesiace na 10m stopovačke, a ešte daľšie dva mesiace to bohvieako nefungovalo. Teraz keď zakričím jeho maeno, a za tým KU MNE, môžem si gratulovať, keď celú vzdialenosť okamžite prebehne rovno ku mne. Dosť často musím ešte raz zakričať (dosť kričím, takže preto to ani moc nepoužávam večer o pol desiatej), že KU MNE, OKAMŽITE, a keď sa ešte začne obzerať, tak ešte OKAMŽITE. Ale to už obyčajne netreba. A poviem ti, že ja som s tým úplne spokojná, lebo takto ho odvolám, aj keď sa hrá s hociakým jeho oblúbeným psíkom. A povel STOJ mám vycvičený tak, že pes sa zastaví v behu v sekunde. A pre moje potreby mi to bohate stačí.

80% privolanie nestačí...ja ho mám možno aj vyššie, ale jednoducho to nestačí...v tomto naozaj platí buď máš 100% alebo nemáš nič......mysli si o tom čo chceš, ale ak sa raz psovi niečo stane, lebo si mala iba 80% privolanie...potom možno pochopíš.....
daga

Poslaťod oreganka » 12. Nov 2007, 13:24

Kaca, otazka bola k voditku pre yorka, nebudem u yorka riesit stopovacku 8) hoci york je mimochodom povodne tiez lovec, ale prec su tie casy. Ak mas lovca - stopovacka v terene je normal. K tomu privolaniu: ak bude niekto tvrdit, ze ma 100%tne privolanie, tak bud klame, fandi si, alebo ma psa, ktoremu vymyl mozog. O premavke som pisala - kratke voditko (nie flexa ! prave preto, ze ju nemusis ´zarazit´ vcas) - chodza pri nohe, nie som hazarder, sudnost a pud sebazachovy mi nechyba.
oreganka

Poslaťod ...repr^zent » 12. Nov 2007, 17:44

patina píše:ktorá vôdzka je vhodná pre 9 - mesačného jorkšíra?

Dost neuplna otazka, chyba mi tam ucel, kde sa ma voditko pouzivat. Chodnik, parcik, cvicak..., ale myslim, ze boli zodpovedane vsetky moznosti. :)
Ja osobne som za flexinu a do "spolocnositi" za nejake elegantne tenucke voditko z koze. Rozhodne odporucam voditiek viac ks, bez ohladu na privolanie. :wink:
Obrázok užívateľa
...repr^zent

Poslaťod DKo » 12. Nov 2007, 17:55

...repr^zent píše:chyba mi tam ucel, kde sa ma voditko pouzivat. Chodnik, parcik, cvicak...
do parčíčka je najlepšie ružovučké
DKo

Poslaťod pagastanka » 12. Nov 2007, 19:22

Ja mam tiez jorka a pouzivam 5m flexi.
Som velmi spokojna. Casto ho mavam aj tak na volno (pusteneho), ale ked treba tak ho uviazem.
2m sa mi zda velmi malo a myslim, ze 5m je tak ok.
pagastanka

Ďalší

Späť na O psoch - rôzne

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 7 hostia